Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sós sütemények

Sajtos rúd

 

Hozzávalók:20dkg liszt,5dkg reszelt sajt,10dkg margarin,1 púpos teáskanál só,pici őrölt bors,3-4 evőkanál hideg víz,1tojás

A lisztet,a sajtot,a kockára vágott margarint,a sót és a borsot öszzemorzsoljuk majd a vizet és a tojássárgáját hozzáadjuk és összegyúrjuk.Lisztezett deszkán fél centis vastagságra kinyújtjuk,lekenjük a tojásfehérjével majd megszórhatjuk sajttal,köménymaggal,pirospaprikával,szezámaggal stb. aztán csíkokra vágjuk.Sütőpapírral bélelt tepsbe helyezzük és 175C-ra előmelegített sütőben kb.10-12 perc alatt megsütjük.

Tipp:a lisztet elszoktam felezni vagy harmadolni azaz sima,teljeskiörlésű,rétesliszt vagy akár darált zabpehelyből is variálom.

 

sajtos-rud.jpg

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Stangli

 

Hozzávalók: 32dkg liszt,15dkg v aj,1teáskanál só,1 nagyobb tojás,1csomag sütőpor,1(kis)doboz tejföl,2dkg reszelt sajt

Összedolgozzuk a hozzávalókat,kinyújtjuk majd rudakat vágunk.Ízlés szerint megszórhatjuk sajttal,szezámaggal,pirospaprikával stb.Tepsibe tesszük,180-190C-n sütjük kb.15 percig.

 

 

stangli.jpg

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 Zsúrpogácsa és perec

 

Hozzávalók: 48dkg liszt,21dkg margarin,fél evőkanál só,1tojás,1 csomag sütőpor,2dl tejföl.Lekenéshez 1 tojássárgája

A hozzávalókat összegyúrjuk,a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk majd késsel csíkokat húzunk bele.Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk,tojássárgájával lekenjük 175C-ra előmelegített sütőben kb.15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp: kis pereceket is formálhatunk a tésztából.

 

 

zsurpogacsa-es-perec.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 Sós aprósütemény

 

Hozzávalók: 20dkg vaj,100ml habtejszín,37,5dkg liszt,2tojássárgája,8gramm só+1tojás a tészta lekenéséhez

A hozzávalókat összegyúrjuk majd 1,5cm  vastag téglalapra kinyútjuk,egy tányérra helyezzük és betesszük a fagyasztóba fél órára.Miután kivettük a fagyasztóból hagyjuk kicsit felengedni,lekenjük tojással ízlés szerint leszórjuk(sajt,szezámmag,köménymag,apróra vágott mogyoró/mandula stb.) majd kis kockákra vágjuk sűtőpapíros tepsibe tesszük és 200C-ra előmelegített sütőben kb.20 perc alatt megsütjük.

Tipp: 2tojássárgája helyett egy nagyobb tojást kis pohárban villával felverek majd 1evőkanálnyit félreteszek belőle a tészta lekenéséhez,a többit a tésztához adom,így gazdaságosabb a tojás felhasználása.

 

 

 

sos-aprosutemeny.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Szezámos sós rúd

 

Hozzávalók: 30dkg liszt,10dkg vaj,1 csomag sütőpor,1teáskanál só,1mokkáskanál őrölt bors,1tojás,0,5dl tej,szezámmag a leszóráshoz

A sütőt 190C-ra előmelegítjük.Egy tálban a lisztet a sütőporral elkeverjük,kockára vágott vajat elmorzsoljuk benne.A sót,borsot,tejet,tojást is hozzáadjuk majd összegyúrjuk.Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és keskeny csíkokat vágunk.Sütőpapírral bélelet tepsibe pakoljuk,megszórjuk szezámmaggal,majd kb.10-12 perc alatt megsütjük.

Tipp: Kis pereceket is készíthetünk akkor a tésztából vékony hengereket nyújtunk majd pereccé formáljuk.A lisztet felezni szoktam,azaz 15dkg liszt,15dkg rétesliszt.A tojást egy pohárban felverem majd egy evőkanálnyit félreteszek és a többit adom a tésztához.A félretett tojással mielőtt csíkokat vágnék lekenem a tésztát aztán szórom le a szezámmaggal majd teszem a rudakat a tepsibe sülni.

 

 

 

szezamos-rud.jpg

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Házi snack

 

Hozzávalók: 7dkg liszt,7dkg rétesliszt,7dkg zabpehelyliszt,10dkg vaj,1 tojás,3evőkanál hideg víz,1 teáskanál só,őrölt bors

Háromféle liszthez adjuk a sót és a borsot,majd a hideg vajjal elmorzsoljuk.A tojást enyhén felverjük,de egy evőkanállal félre teszünk belőle,majd a többit a hideg vízzel együtt a lisztes keverékhez adjuk és összegyúrjuk.Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk a tésztát,a félretett tojással lekenjük,pirospaprikával és szezámmaggal meghintjük.Kis kockákra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyzzük.180C-ra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütjük.

Tipp: A zabpehelylisztet egyszerűen csak úgy készítem,hogy zabpelyhet kávédarálón megőrlöm.A tésztához adhatunk 5dkg reszelt sajtot is,ahogy a tetején is szerepelhet reszelt sajt.

 

 

 

hazi-snack.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 Borsos mini keksz

 

Hozzávalók: 5dkg liszt,15dkg zabpehely,fél kiskanál só,2kiskanál őrölt bors,12,5dkg vaj,3evőkanál hideg víz

Lekenéshez: pici tej

Egy tálban összekeverjük a lisztet,zabpelyhet,sót,borsot majd a vajjal elmorzsoljuk.Hozzáadjuk a hideg vizet is és tésztát gyúrunk belőle amit lisztezett deszkán 4mm-re nyújtunk.Kiszaggatjuk,sütőpapírral bélelt tepsikbe helyezzük,tetejüket egy kis tejjel lekenjük,majd pici sóval és borssal megszórjuk.200C-ra előmelegített sütöben kb:15-18 perc alatt megsütjük.

 

 

 

borsos-mini-keksz.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 Vajas pogácsa

 

Hozzávalók: 50dkg liszt,25dkg ráma,3dl tejföl,1 teáskanál só,1 teáskanál cukor,2 dkg élesztő,2 tojássárgája

Előző nap készítjük el,hűtőben áll/kel egy nylon tasakban.

A liszthez adjuk a sót és a margarinnal elmorzsoljuk.A tejfölbe szorjuk a cukrot,az élesztőt.Megvárjuk míg kicsit felfut.A tojássárgájákat a lisztes keverékhez adjuk,majd az élesztős-cukros-tejfölt is és kidolgozzuk a tésztát.Lágy tésztát kapunk amit egy nylon tasakba teszünk,kiszorítjuk a levegőt a tasakból,majd egy másik tasakba helyezzük és így mehet a hűtőbe egy éjszakára.Másnap lisztezett deszkán kissé átdolgozzuk a tésztát,hajtogathatjuk is párszor azután újnyi vastagra kinyútjuk,szaggatjuk,lekenjük tojással.Tepsibe helyezzük kb. fél órát még hagyjuk kicsit kelni aztán 180C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük a pogácsákat.

Tipp: A tésztát mikor másnap kidolgozzuk ízesíthetjük tetszés szerint például őrölt csilivel,friss vagy szárított zöldfűszerekkel stb.A pogácsák tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal is.2 tojássárgája helyett lehet 2 felvert tojással is készíteni amiből félreteszünk annyit amennyi a pogácsák lekenéséhez szükséges lehet.

 

 

 

vajas-pogacsa.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 Sörkifli

 

Hozzávalók a kiflihez: 70dkg liszt,4dkg élesztő,1teáskanál cukor,1dl tej,1dl olaj,3dl kefir vagy joghurt

Töltelék: 25dkg ráma,3teáskanál só

Lekenéshez: 1tojás

A puha rámát elkeverjük a sóval.

Az élesztőt langyos cukror tejben felfuttatjuk.Egy tálban a liszthez adjuk a kefirt vagy joghurtot,az olajat,a sót és a felfuttatott élesztőt.A tésztát kidolgozzuk,majd 8egyenlő részre osztjuk.Kb. 22cm-s kör formára kinyújtjuk a sós rámá negyedével megkenjük,majd ráhelyezünk egy másik kört.A kört 12 cikkelyre vágjuk,a cikkelyek szélesebb végétől haladva felsodorjuk,végüket kissé behajtva kiflit formázunk.Ezt még háromszor megismételjük,így összesen 48db. kiflit kapunk.A kifliket sütőpapírral bélelt tepsikbe helyezzük,egymástól távolságot hagyva.Enyhén felvert tojással lekenjük a kifliket,majd egy órát hagyjuk kelni.200C-ra előmelegített sütőben kb.15-20perc alatt szép aranybarnára sütjük a kifliket.

Tipp: A kifliket miután lekentük a tojással megszórhatjuk reszelt sajttal,köménymaggal,szezámmaggal vagy pirospaprikával.

 

 

fenykep0084.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sonkakrémes félhold

 

Hozzávalók a tésztához: 21dkg liszt,14 dkg vaj,1 tojás,2teáskanál tejföl,fél teáskanál só
Hozzávalók a töltelékhez: 15dkg főtt-füstölt tarja vagy sonka,1teáskanál mustár,1 evőkanál tejföl,őrölt bors
Lekenéshez: 1 tojássárgája,1 teáskanál tejföl

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,majd kinyújtjuk.Két oldalról behajtjuk majd fentről és lentről is összehajtjuk és fél órát pihentetjük.Késhegy vékonyságúra kinyújtjuk és köröket szaggatunk ki a tésztából./Lehet fánkszaggatóval vagy egy vizes pohárral is akár./Minden kör közepére teszünk egy kiskanállal a sonkakrémből,majd kettéhajtjuk a tésztát,ujjunkkal lenyomkodjuk,villával megmintázzuk.Tojássárgáját a tejföllel elkeverjük,majd lekenjük vele a holdacskákat.
A sonkakrémhez a sonkát vagy tarját nagyon apróra vágjuk vagy aprítógépben a többi hozzávalóval pürésítjük.
180C-ra előmelegített sütőben kb.10-15 perc alatt szép pirosra sütjük.Melegen fogyasztva teával vagy forralt borral finom.

 

 

sos.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mini fonat

 

Hozzávalók: 60dkg liszt,1teáskanál só,2,5dkg élesztő,1evőkanál cukor,2tojás,1,5dl langyos tej,150gr natúr joghurt,5dkg vaj vagy margarin
Leszóráshoz: szezámmag,lenmag,köménymag,pirospaprika stb.

A langyos tejhez adjuk a cukrot,elmorzsoljuk benne az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Egy tálba szitáljuk a lisztet,hozzáadjuk a sót,a joghurtot az olvasztott vajat/margarint,egy tojást és a felfuttatott élesztőt.8-10 percig dagasztjuk,majd konyharuhával letakarva közel egy órát kelesztjük.
10 egyenlő részre részre osztjuk a tésztát,majd minden egyes kis cipót további  3-3részre.Kis rudakat sodrunk,fonatot készítünk.Sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk a mini fonatokat és újabb 30-35percet kelesztjük.
A sütőt közben 200C-ra előmelegítjük.
A megkelt kalácsokat a maradék felvert tojással lekenjük és megszórjuk tetszés szerint szezámmaggal,köménymaggal stb. és betesszük a sütőbe.Kb. 30 perc alatt megsütjük.
10 db mini fonatot kapunk.

Tipp: A dagasztáskor a folyadék mennyisége függhet a liszt minőségétől,a tojás nagyságától.Ha túl kemény a tészta akkor adagoljunk még hozzá langyos tejet amíg gyúrható,de nem túl lágy tésztát kapunk

 

 

mini-fonat.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Túrós mini pogácsa
 
 
Hozzávalók: 15dkg liszt,5dkg rétesliszt,10 dkg reszelt sajt,25dkg túró,egy teáskanál só,1 csapott teáskanál sütőpor,10dkg ráma,1tojás felverve,de egy evőkanálnyit tegyünk félre a pogácsák lekenéséhez
 
A sütőt 180C-ra előmelegítjük.Tepsiket sütőpapírral kibélelünk.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk,majd lisztezett deszkán 1-1,5 cm centi vastagságúra kinyújtjuk.Késsel csíkokat húzunk a tésztába /berácsozzuk/,majd kis pogácsa szaggatóval /nekem 3.5cm átmérőjű van/ kiszaggatjuk.Kicsit mindegyiket a kezünkkel megsodorjuk,majd tepsibe rakjuk,lekenjük a félretett tojással és megszórjuk tetszés szerint sajttal,napraforgó vagy lenmaggal stb.
Kb. 15-20 perc alatt megsütjük a mini pogácsákat.
Ebből az adagból kb.50-55 db mini pogácsa lesz.

 

 

 

kep-694.jpg

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Magvas kifli
 
Hozzávalók: 7.5 dkg finomliszt,20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,7.5 dkg zabpehely,7 g szárított élesztő,5 dkg magkeverék (lenmag,szezámmag,napraforgómag),1.5 teáskanál só,1 kiskanál cukor (barna nádcukrot használtam,de lehet mézet is),3 dl langyos víz
 
A kétféle lisztet, a zabpelyhet,a szárított élesztőt,a sót,1-2 evőkanálnyi kivételével a magkeveréket is hozzákeverjük.
A langyos vízben feloldjuk a cukrot,majd a lisztes-magvas keverékhez öntjük és kidolgozzuk.
1 órán át kelesztjük.
A sütőt 200 C-ra előmelegítjük.
A megkelt tésztát lisztes felületen fél centi vékonyságúra kinyújtjuk (40 cm x 30 cm) és 12 kockára vágjuk.Minden kockát átlósan elfelezünk.A szélesebb végüknél feltekerjük,tepsibe helyezzük vízzel lekenjük és megszórjuk a maradék magkeverékkel.
Sütőbe tesszük és kb 20 perc alatt megsütjük.

 

20161023_102842--1-.jpg

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szezámmagos sós-borsos perec
 
Hozzávalók: 30 dkg liszt,1 csomag sütőpor,fél teáskanál só,1 mokkáskanál őrölt fekete bors,10 dkg vaj,fél dl tej,1 tojás,szezámmag a szóráshoz
 
A sütőt 200C-ra előmelegítjük,tepsiket sütőpapírral kibéleljük.
A lisztet a sütőporral,sóval,borssal elkeverjük,majd a vajat elmorzsoljuk a liszttel.
Egy kis mélyedést alakítunk ki a lisztes-vajas részben amihez a tejet és a tojást tesszük.Simává dolgozzuk a tésztát ami kissé kemény lesz.
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk (kb. fél cm),majd perec formával kiszaggatjuk.
Tepsibe pakoljuk a pereceket,lekenjük tojással (a tojást amit a tésztához adtam felvertem és egy kicsit félretettem a lekenéshez,így nem kell újabb tojás),majd megszórjuk szezámmaggal.
10 perc alatt megsütjük.
 

s4-001.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 
 

 

Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< November / 2017 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 41488
Hónap: 479
Nap: 17