Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Édes sütemények 4

 
Gesztenyés-csokoládés-narancsos süti
 
Hozzávalók: 3 nagy tojás,10 dkg puha vaj,7 dkg cukor,1 kiskanál rumaroma,25 dkg gesztenyemassza,10 dkg étcsoki,7 dkg liszt,fél csomag sütőpor,1 narancs reszelt héja
Csokimáz: 5 dkg étcsoki,1 evőkanál olaj
A sütőt előmelegítjük 170 C-ra.
A formát sütőpapírral kibéleljük./vekni formát használtam/
Az étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk.
A tojásokat kettéválasztjuk.A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük.Egy másik tálban a sárgájákat a cukorral és a puha vajjal kikeverjük,majd a reszelt narancshéjat is hozzáadjuk.A langyosra hűlt csokit belecsorgatjuk,majd a puha gesztenye masszát és a rumaromát is belekeverjük.A sütőporos liszt következik,majd végezetül egy spatulával a kemény habbá vert fehérjét a masszához forgatjuk.A sütőformába öntjük és kb. 40 perc alatt megsütjük.
Ha pirulna a teteje akkor alufóliával takarjuk le míg át nem sül a tészta.
Mikor kihűlt a tészta akkor bevonjuk a csokimázzal.A csokimázhoz az étcsokit felolvasztjuk,hozzákeverjük az olajat és a tésztára simítjuk.Fehér csoki forgáccsal díszíthetjük. 
 

kep-718.jpg


Citromos-csokis kuglóf
 
Hozzávalók: 3 tojás,15 dkg cukor,1 csomag vaníliás cukor,1 citrom reszelt héja és leve,0.7 dl olaj,0.7 dl víz,18 dkg liszt,1 csomag sütőpor,5-10 dkg apróra vágott étcsoki
 
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük a sütőformát előkészítjük.
A tojásokat kettéválasztjuk.A sárgájákat a cukorral és vaníliás cukorral jól kikeverjük,majd hozzáadjuk az olajat és a vizet is.A citrom héját lereszeljük,levét kifacsarjuk és a masszához keverjük.A lisztet a sütőporral elkeverjük és apránként a masszához keverjük.A tojásfehérjékből kemény habot verünk és spatulával vagy fakanállal óvatosan a tojásos-lisztes keverékhez keverjük.
A formába öntjük a masszát,majd a felaprított csokit beledobáljuk.
Kb. 35-40 perc alatt megsütjük,de tűpróbával ellenőrizzük,hogy átsült-e a süti
 
Tipp: Készíthetjük csoki nélkül csak citromosan vagy narancs és csoki variációjával,valamint aszalt gyümölccsel is. 
 

kep-692-001.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Brownie keksz
 
Hozzávalók: 20 dkg étcsoki (min. 50%-s kakaótartalmú),4 dkg vaj,13 dkg cukor,2 tojás,4 dkg liszt,1 teáskanál sütőpor
 
A sütőt 180C-ra előmelegítjük.Tepsiket sütőpapírral kibéleljük.
Az étcsokit a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk,majd hűlni hagyjuk.
Robotgéppel a tojásokat a cukorral habosra keverjük 5 percig.A langyos vajas-csokit a masszához adjuk elkeverjük,majd a sütőporral elkevert lisztet fokozatosan több adagban szintén belekeverjük.10 percig pihentetjük a masszát azután teáskanálnyi adagokat teszünk a tepsire és 8 percig sütjük a kekszeket.Ha tovább hagyjuk a sütőben úgy 10-12 percig akkor szilárdabb kekszet kapunk,de így a belseje krémesen olvadós lesz.Miután kihűltek szedjük le a sütőpapírról,így nem törnek el.
Ebből az adagból nekem kb. 45 db kekszem lett.Ha nagyobb kekszeket szeretnénk akkor evőkanállal is adagolhatunk,de kellő távolságot hagyjunk,mert a kekszek sülés közben elterülnek.
 

suti.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Kakaós-narancsos kuglóg étcsokival
 
Hozzávalók: 3 tojás,15 dkg cukor,1 csomag vaníliás cukor,1 narancs reszelt héja és leve,0.75 dl olaj,0.75 dl víz,15 dkg liszt,3 dkg kakaópor,1 csomag sütőpor,5-10 dkg apróra vágott étcsoki
 
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük a sütőformát előkészítjük.
A tojásokat kettéválasztjuk.A sárgájákat a cukorral és vaníliás cukorral jól kikeverjük,majd hozzáadjuk az olajat és a vizet is.A narancs héját lereszeljük,levét kifacsarjuk és a masszához keverjük.A lisztet a sütőporral és a kakaóporral elkeverjük és apránként a masszához keverjük.A tojásfehérjékből kemény habot verünk és spatulával vagy fakanállal óvatosan a tojásos-lisztes-kakaós keverékhez keverjük.
A formába öntjük a masszát,majd a felaprított csokit beledobáljuk.
Kb. 35-40 perc alatt megsütjük,de tűpróbával ellenőrizzük,hogy átsült-e a süti.
 

kep-705.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3 ízű pudingos keksz

Hozzávalók: 25dkg puha vaj,10dkg porcukor,1 csomag vaníliás cukor,25 dkg liszt,10 dkg vaníliás pudingpor

A sütőt 200 C-ra előmelegítjük,a tepsiket sütőpapírral kibéleljük.                 A hozzávalókat összegyúrjuk majd 3 felé szedjük.

Rumos-diós: A tészta egyharmadához 2 evőkanálnyi darált diót és egy kiskanál rumot vagy rumaromát teszünk és összegyúrjuk.

Kakaós-étcsoki darabos: A tészta egyharmadához egy evőkanálnyi kakaóport szitálunk valamint 3 kis kocka apróra vágott étcsokit ezután összegyúrjuk.

Vaníliás: A tészta egyharmadát simán hagyjuk vagy ízlés szerint tehetünk hozzá egy kis vanília aromát.

Mindhárom ízesítésű tésztából kis golyókat formázunk tepsibe helyezzük,majd egy villával mintát nyomunk a tésztába.A vaníliás tészta közepébe aszalt áfonyát tehetünk és azzal nyomjuk le a tésztát.

Sütési idő 10 perc.

Ebből az adagból nekem 110 db kis kekszem lett.

 

fenykep5041.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Gesztenyés-meggyes kuglóf
 
Hozzávalók: 4 tojás,25 dkg gesztenyemassza,2-3 teáskanál rum,18 dkg cukor,1 dl olaj,0.5 dl víz,10 dkg liszt,1 csomag sütőpor,5 dkg étkezési keményítő,5 evőkanálnyi meggy (befőtt lecsepegtetve)
 
A sütőt 170 C-ra előmelegítjük.
A kuglóf formát előkészítjük. (vajjal kikenjük és liszttel behintjük)
Tojásokat szétválasztjuk,a sárgájákat a cukorral habosra keverjük,majd a rumot és a gesztenyemasszát is belekeverjük.Az olajat és a vizet is hozzáadjuk.
Lisztet a sütőport és az étkezési keményítőt elkeverjük,majd apránként a masszához keverjük.
A fehérjékből egy csipet só hozzáadásával kemény habot verünk,fakanállal óvatosan a masszához keverjük.
A meggyet kevés lisztben megforgatjuk és a kész masszához keverjük.A formába öntjük és kb. 40-45 perc alatt megsütjük.Tűpróbával ellenőrizzük,hogy átsült-e a tészta
( 30 perc sütés után letakartam fóliával és további 15 percig sütöttem.)  
 

0212.jpg

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Márványkoszorú

 
Hozzávalók: 15 dkg liszt,1.5 teáskanál sütőpor,17 dkg cukor,17 dkg puha vaj,3 tojás elhabarva,2 dkg kakaópor,1 narancs reszelt héja,6 evőkanál narancslé,3-4 kocka csoki (ét vagy tej)                                                               
 
Vékonya  kivajazunk és lisztezünk egy kb. 26 cm-s kuglóf formát.
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. (alsó-felső sütés)
Vajat a cukorral habosra keverjük,majd több adagban hozzákeverjük a tojást.
A lisztet a sütőporral elkeverjük és a masszához adjuk szintén több részletben.
Az így kapott masszát elfelezzük.A sima részhez adunk 3 evőkanál narancslevet és a reszelt narancshéjat.
A másik feléhez szitáljuk a kakaóport,elkeverjük,majd a maradék 3 evőkanál narancslevet és az apróra vágott csokit is hozzákeverjük.
A formába adagoljuk felváltva a kétféle tésztát végül egy fakanál nyelével belehúzunk a márványos minta eléréséhez.
Sütőbe tesszük és kb. 35 perc alatt készre sütjük. (tűpróbával ellenőrizzük,hogy átsült-e)  
 

kep-692.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Túrós-mazsolás kuglóf

Hozzávalók: 25 dkg puha vaj,25 dkg áttört túró,15 dkg cukor,2 tojás,25 dkg liszt,1 csomag sütőpor,1 csipet só,5 dkg mazsola

A kuglóf formát vékonyan kivajazzuk és lisztezzük.
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. (alsó-felső sütés)
A puha vajat a cukorral és az áttört túróval kikeverjük.A tojásokat egyesével hozzáadjuk.
A liszthez keverjük a sütőport és a sót,majd ezt is a masszához adagoljuk.A mazsola szemeket egy spatulával belekeverjük és a formába öntjük a kész masszát.
Kb. 45-50 percig süssük. (tűpróbával ellenőrizzük)

 

kep-694.jpg

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Répatorta tojás
 
Hozzávalók: 30 dkg reszelt répa,2 tojás,1.4 dl olaj,15 dkg cukor,7.5 dkg darált dió,17.5 dkg liszt,1.5 kiskanál sütőpor,1 csipet só,0.5 kiskanál szódabikarbóna,1 kiskanál fahéj
 
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. (alsó-felső sütés)
A formákat vékonyan kivajazzuk és lisztezzük.
A tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral (kb 5 perc ) majd hozzákeverjük a diót,olajat és a répát.
Liszthez keverjük a sütőport,szódabikarbónát,sót és a fahéjat.A lisztes keveréket a tojásos masszához keverjük.Az előkészített sütőformába adagoljuk és kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
(ebből az adagból én 6 db tojás formát készítettem a többi massza pedig egy 20x20-s formára volt még elég)
 

repa-suti.jpg

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Almás-zabpehely szelet
 
Hozzávalók: 10 dkg zabpehely,5 dkg teljes kiőrlésű liszt,5 dkg kókuszreszelék,5 dkg darált dió,1 evőkanál szezámmag,5 dkg barna nádcukor,1 csomag vaníliás cukor,fél teáskanál sütőpor,1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék,1 nagyobb alma,5 dkg aszalt vörös áfonya,2 evőkanál birs lekvár,5 dkg puha vaj, fél dl natúr joghurt
 
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. (alsó-felső sütés)
A tepsibe ( 20x30-s) sütőpapírt teszünk.
A száraz hozzávalókat (zabpehely,liszt,kókuszreszelék,dió,szezámmag,nádcukor,vaníliás cukor,sütőpor,mézes fűszerkeverék) jól elvegyítjük.A meghámozott magházától eltávolított almát belereszeljük,majd az áfonyát,birs lekvárt,vajat és a joghurtot is hozzáadjuk.Alaposan összekeverjük és a sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük,kissé elegyengetjük.
Kb. 30 perc alatt megsütjük.
Amikor kihűlt szeleteljük.Ebből az adagból nekem 20 szelet lett.
Tipp: Ha valakinek nincs otthon birs lekvár akkor használhat helyette más sűrűbb lekvárt vagy dzsemet.
 

muzli.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Vegan csokitorta
 
Száraz hozzávalók: 22.5 dkg liszt,1,5 teáskanál szódabikarbóna,fél teáskanál só,7,5 dkg kakaópor,1,5 teáskanál instant kávépor (elhagyható)
Nedves hozzávalók: 375 ml forró víz,7,5 dkg kókusz vagy napraforgó olaj,20 dkg barna nádcukor,1,5 teáskanál almaecet 
Csokimáz: 60 ml víz,7,5 dkg margarin vagy kókuszzsír,5 dkg barna nádcukor,1,5 teáskanál kakaópor,1,5 teáskanál instant kávépor (elhagyható),10 dkg apróra vágott étcsoki
 
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.A tortaformát előkészítjük.( nálam ez 26cm-s kapcsos kör tortaforma volt)
A száraz hozzávalókat egy tálban elkeverjük.
A nedves hozzávalókat szintén elkeverjük,majd a kettőt összevegyítjük.Mindezt egy kézi habverővel megtehetjük.
A masszát ami kissé folyékony beletöltjük a tortaformába és kb. 35 perc alatt megsütjük.Ha kész kihűtjük.
A mázhoz az étcsoki kivételével mindent egy lábosba teszünk,majd összemelegítjük/sűrítjük.Ha ezzel kész vagyunk akkor lehúzzuk a tűzről és az apróra vágott étcsokit is hozzákeverjük.Kicsit hagyjuk hűlni,majd a torta tetejére kenjük.  
 

kep-693.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Csokis-szilvás süti
 
Hozzávalók: 10 dkg rétesliszt,10 dkg liszt,1 teáskanál sütőpor,1 mokkáskanál szódabikarbóna,2 tojás,10 dkg cukor,1 teáskanál vanília aroma,1 kispoharas joghurt,1 dl tej,0.5 dl olaj,5 dkg étcsoki+ 3 kis kocka (tetejére),1.5 evőkanál kakaópor,1 csipet só,15-20 dkg szilva
 
A sütőt 175 C-ra előmelegítjük.
A kétféle lisztet,sütőport,szódabikarbónát,kakaót,sót és a cukrot elkeverjük.
Egy másik tálban a joghurtot,tojást,vanília aromát,tejet,az olvasztott csokit és az olajat keverjük össze.
A száraz hozzávalókat a nedvessel összekeverjük,az apróra vágott szilvát is hozzáadjuk.A masszát egy kiolajozott vekniformába öntjük és a 3 kis kocka apróra vágott csokival megszórjuk a tetejét.
Sütőben kb. 50 percig sütjük,de tűpróbával ellenőrizzük,hogy átsült-e a tészta.
 

 nevtelen7.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kókuszos és kakaós-kávés keksz

Kókuszos süti hozzávalói: 6dkg vaj,5 dkg porcukor,1 tojás,10 dkg liszt,5 dkg kókuszreszelék,2 csipet sütőpor,kb 5 dkg étcsoki egy evőkanál olajjal elkeverve a bevonathoz

 
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.
A puha vajat a cukorral habosra keverjük,majd a villával kissé felvert tojást is hozzákeverjük.
A lisztet a sütőporral és a kókuszreszelékkel elkeverjük és a vajas masszához adjuk.
Miután összekevertük teáskanálnyi halmokat helyezünk el a sütőpapírral bélelt tepsire és kb 12-14 perc alatt megsütjük.
Mikor kihűltek olvasztott étcsokival az egyik felüket megkenjük majd hagyjuk megdermedni a csokoládét.
 
Kakaós-kávés keksz hozzávalói: 12,5 dkg vaj,5 dkg porcukor,12,5 dkg liszt,2,5 dkg kakaópor,1 teáskanál őrölt kávé
 
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.
A puha vajat a cukorral habosra keverjük.
A lisztet,kakaóport és az őrölt kávét összekeverjük,majd a vajas masszához adjuk.
Miután elvegyítettük hűtőbe tesszük egy órára.
Kis golyókat formázunk a masszából,sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 12 perc alatt megsütjük.
 

suti.jpg

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szilvalekváros süti

 
Hozzávalók: 3 tojás,10 dkg puha vaj,5 evőkanál szilvalekvár,9 evőkanál víz,1 csomag vaníliás cukor,20 dkg liszt,1 teáskanál sütőpor,0.5 teáskanál szódabikarbóna,1 teáskanál őrölt fahéj
Csokimáz: 10 dkg étcsoki,0.5 dl olaj
 
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.
A szilvalekvárt elkeverjük a vízzel.Ha nincs kemény (üstben főzött) szilvalekvárunk akkor 7 evőkanálnyit lekvárt keverjünk el 7 evőkanálnyi vízzel.
A tojásokat a cukorral,vaníliás cukorral habosra keverjük,majd a puha vajat és a vízzel elkevert szilvalekvárt is hozzá keverjük.
A liszthez adjuk a sütőport,szódabikarbónát,fahéjat és a tojásos masszához keverjük.Tepsibe öntjük és kb. 15-18 perc alatt megsütjük.
Még melegen a süti tetejét megkenjük szilvalekvárral.Mikor kihűlt a süti akkor megcsurgatjuk a csokimázzal. 
 

nevtelen11.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Eperkrémes piskóta
 
Hozzávalók a piskótához: 3 tojás,15 dkg liszt,15 dkg cukor,0.5 dl víz,0.5 dl olaj,fél csomag sütőpor
 
Hozzávalók az eperkrémhez: 40 dkg eper,1 csomag vaníliás pudingpor,1 dl tej,4 evőkanál cukor,15dkg puha vaj vagy margarin
 
Díszítéshez: pár szem eper 
 
A sütőt 180C-ra előmelegítjük.
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájákat a cukorral habosra keverjük,majd felváltva 2-3 részletben a vizet és az olajat is hozzákeverjük.
A liszthez adjuk a sütőport azután szintén több részletben a tojásos masszához keverjük.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a masszába.
Tortaformába /nálam ez 26cm-s forma volt/ öntjük és kb. 20 percig sütjük. /tűpróbával ellenőrizzük,hogy átsült-e/
A kész piskótát hűtjük.
A krémhez a megtisztított és mosott epret leturmixoljuk,majd szűrön átpasszírozzuk.
Az így kapott eperpéphez /nekem 2.5 dl lett/ még egy dl tejet adunk. 
A  pudingporból,cukorból és epres-tejes pépből pudingot készítünk.
A puding mikor kihűlt a habosra kevert vajjal összekeverjük. 
A kihűlt piskótát kettévágjuk és a krém kb. 2/3-val megkenjük,majd a piskóta tetejét és körben is bekenjük  a krémmel.Eper szemekkel díszíthetjük. 
 
20170424_194908.jpg
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Túrós keksz
 
Hozzávalók: 7 dkg puha vaj,15 dkg porcukor,1 nagy tojás,25 dkg túró,fél vanília rúd kikapargatott belseje,1 citrom reszelt héja,2 evőkanál citromlé,15 dkg liszt,4 gr sütőpor,csipet só,5 dkg étcsoki
 
A puha vajat a cukorral habosra keverjük majd hozzáadjuk a tojást utána a vaníliát,reszelt citromhéjat és a citromlevet.
A lisztet elkeverjük a sütőporral valamint a sóval és ezt is a masszához keverjük 3-4 adagban.
A hűtőbe tesszük a kész masszát míg a sütőt bekapcsoljuk és felmelegítjük 190 C-ra.
A tepsibe két kiskanál segítségével diónyi halmokat teszünk amiket kissé el is lapítunk.
Kb. 10 perc alatt megsütjük a kekszeket.
Miután kihűltek olvasztott csokival megkenjük (vagy mártjuk) az egyik felüket amit apróra vágott kandírozott naranccsal valamint kókuszreszelékkel szórunk meg.Természetesen magában is finom valamint egy kis házi sárgabarackdzsemmel. 
 

turos-suti.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kakaós piskótatekercs mascarponés gesztenyekrémmel

Hozzávalók a piskótához: 3 tojás,12.5 dkg porckor,2 evőkanál víz,1 teáskanál vanília aroma,10 dkg liszt,2.5 dkg kakaópor
 
Hozzávalók a krémhez: 25 dkg mascarpone,3 evőkanál porckor,25 dkg gesztenyemassza,1-2 teáskanál rumaroma
 
A sütőt 190 C-ra előmelegítjük.
A tojásokat a cukorral 5 percig habosra keverjük majd a vaníliát és a vizet is hozzákeverjük.
A lisztet a kakaóporral elvegyítjük és a masszához keverjük. (ezt lehet fakanállal vagy alacsony fokozaton géppel is)
Tepsibe öntjük és kb. 12 perc alatt megsütjük.
Egy sütőpapírt porckorral meghintünk és erre borítjuk ki a kész piskótát,majd egy nedves konyharuhával betakarjuk és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a mascarponét a cukorral elkeverjük aztán a gesztenyemasszát és a rumot is hozzákeverjük.
A kihűlt piskótára kenjük a krém 2/3-t és szorosan feltekerjük a maradék krémmel pedig körbekenjük.
 

gesztenyes-suti.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Répás keksz
 
Hozzávalók: 11 dkg liszt, 10 dkg apró szemű zabpehely,6 dkg barna nádcukor,1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék,fél teáskanál őrölt fahéj,fél teáskanál szódabikarbóna,fél teáskanál sütőpor,csipet só,10 dkg puha vaj,1 tojás,10 dkg reszelt répa
 
A száraz hozzávalókat elvegyítjük azután a puha vajat,a tojást és a reszelt répát is hozzákeverjük.Lehet a robotgép dagasztóspiráljával valamint fakanállal is.
A masszát egy órára a hűtőbe tesszük.
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, majd a masszát kivesszük a hűtőből.
Teáskanálnyi halmokat teszünk a sütőpapíros tepsire,kissé lelapítjuk,majd kb. 12 perc alatt megsütjük.
 
Tipp: A masszához reszelt narancshéjat is adhatunk valamint mazsolát,aszalt áfonyát és csokoládéval megcsurgathatjuk vagy be is kenhetjük. 
 

repas-keksz.jpg

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
 

 

Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< November / 2017 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 41847
Hónap: 438
Nap: 12