Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Édes sütemények 3

 

Szilvakrémmel töltött mézes muffin

 

Hozzávalók a tésztához: 3dkg ráma,1 tojás,20 dkg porcukor,25dkg liszt,1csapott teáskanál szódabikarbóna,1teáskanál mézes fűszerkeverék,1teáskanál őrölt fahéj,2dl tej,2 evőkanál langyos méz
Hozzávalók a szilvakrémhez: 1üveg szilvabefőtt,1teáskanál őrölt fahéj,3evőkanál cukor,1csomag főzős vanília puding

A sütőt 175C-ra előmelegítjük.
Egy tálban a lisztet a szódabikarbónával,őrölt fahéjjal és a mézes fűszerkeverékkel elkeverjük.Egy másik tálban a porcukrot a tojással és a puha rámával géppel jól kikeverjük,majd hozzáöntjük a tejet és a langyos mézet.A lisztes keveréket több részletben a masszához keverjük.Muffin tepsibe kiadagoljuk a masszát,majd kb.12-15 perc alatt megsütjük.Ebből az adagból 24 mini és 12 normál muffin lesz.
A szilvabefőttet levével együtt turmixoljuk,Kb.2dl pürésített szilvában csomómentesre keverjük a pudingport,majd ezt a többi szilvapüréhez adjuk,hozzákeverjük a cukrot és az őrölt fahéjat is.Pár perc alatt sűrű krémet főzünk belőle,majd hűtjük.
A kihűlt muffinok közepébe beletöltjük a szilvakrémet egy nyomózsák segítségével.

 

 

mezes.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Piskóta almás krémmel

 

Hozzávalók a piskótához: 3tojás,15 dkg porcukor,15dkg liszt,fél csomag sütőpor,0,5dl forró víz,0,5dl olaj

Hozzávalók az almás krémhez: 3nagyobb méretű alma,3dl víz,egy teáskanál őrölt fahéj,1csomag vaníliás cukor,egy csomag főzős vanília puding,5evőkanál cukor

A sütőt 175C-ra előmelegítjük.
A tojásokat kettéválasztjuk.A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.A sárgájákat a porcukorral habosra keverjük,majd a forró vizet és az olajat 2-3 részletben hozzákeverjük.A lisztet a sütőporral elvegyítjük és ezt is több részletben a masszához keverjük.A kemény habbá vert fehérjét fakanállal óvatosan a piskóta masszához keverjük.Egy 26cm kerek tortaformába öntjük és kb 20-25 perc alatt megsütjük.
Az almákat meghámozzuk,kockára vágjuk,majd a 3dl vízzel feltesszük főni(3-5perc).Hozzáadjuk az őrölt fahéjat és a vaníliás cukrot is.A vaníliapudinghoz keverjük a cukrot és 1decinyit az alma főzőlevéből.Simára keverjük és hozzáöntjük az almához.Pár perc és besűrűsödik.Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
A kihűlt piskótát vékonyan megkenjük baracklekvárral,majd a kihűlt krémet rákenjük.Pirított apróra vágott dióval díszíthetjük.

 

 

alma.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gesztenyekrémes-meggyes süti

 

Hozzávalók a kekszes alaphoz: 20dkg keksz,10dkg ráma
Hozzávalók a krémhez: 1csomag gesztenyemassza,1csomag főzős vaníliás pudingpor,5evőkanál cukor,3dl tej,2teáskanál rumaroma valamint 1kis üveg meggydzsem fele

A rámát megolvasztjuk,majd a darált vagy nagyon apróra zúzott kekszhez adjuk és egy 23-26cm-s kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk.Hűtőbe tesszük kissé dermedni,majd a meggydzsemet egyenletesen elkenjük rajta.
A tejből,cukorból és pudingporból sűrű pudingot főzünk.A gesztenyemasszához öntjük a rumaromát,elkeverjük,majd a kihűlt pudinggal összekeverjük.Ezt a gesztenyekrémet a meggyes rétegre simítjuk.Hűtőbe tesszük.
Megcsurgathatjuk olvasztott csokival./2-3 dkg étcsokit gőz felett megolvasztunk/

 

 

fenykep0525.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Túrós-meggyes és mákos-almás rétes

 

Hozzávalók: 1 csomag 8lapos rétestészta,olvasztott vaj a lapok lekenéséhez
Hozzávalók a meggyes-túrós töltelékhez: 35dkg túró,2evőkanál búzadara,5 dkg porcukor,1csomag vaníliás cukor,1 citrom reszelt héja,1 tojás,40 szem meggy(befőtt)
Hozzávalók a mákos-almás töltelékhez: 10dkg darált mák,10 dkg porcukor,1 nagy alma

A túrós-meggyes töltelékhez a túrót egy tálba tesszük(át is passzírozhatjuk),majd hozzáadjuk a porcukrot,vaníliás cukrot,a reszelt citrom héját,a búzadarát és a tojás sárgáját.Jól elkeverjük.Egy másik kis tálban a tojás fehérjét pici sóval kemény habbá verjük.A habot óvatosan a túrós masszához keverjük.

A mákos-almás töltelékhez egy tálban a mákot a porcukorral összekeverjük.Az almát meghámozzuk,lereszeljük kicsit állni hagyjuk,majd kinyomkodjuk a levét.A kinyomkodott reszelt almát a cukros mákhoz adjuk és összekeverjük.

Két réteslapot használunk egy réteshez.Egy nedves konyharuhára simítunk egy lapot amit megkenünk olvasztott vajjal,majd ráhelyezzük a másik lapot erre jön a mákos töltelék fele.Széleit kicsit behajtjuk és feltekerjük.Ezt megismételjük,majd ugyanígy járunk el a túrós résznél is azaz két lap között vajazunk,majd a túrós töltelék fele következik amire a meggy szemek felét rápakoljuk,széleit behajtjuk és feltekerjük és a maradék két lapot is megtöltjük.
Így 4 rétest kapunk amiket egy tepsibe helyezünk egymás mellé és olvasztott vajjal lekenünk.220C-ra előmelegített sütőben kb.25-30 perc alatt megsütjük.

 

 

fenykep0548.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kávés muffin kávémázzal

 

Hozzávalók a tésztához: 15dkg liszt,1 teáskanál sütőpor,fél teáskanál őrölt fahéj,15dkg puha ráma,15dkg porcukor,2 tojás,1 teáskanál vaníliaaroma,2 evőkanál kávé,2evőkanál tej
Hozzávalók a kávémázhoz: 2evőkanál kávé,3evőkanál porcukor,késhegynyi őrölt fahéj,1 teáskanál rumaroma,1 teáskanál ráma

A muffinsütőt kibéleljük papírral,a sütőt 175C-ra előmelegítjük.
A puha vajat a cukorral habosra keverjük,majd a tojásokat is egyenként hozzáadjuk.A tejet,kávét,vaníliaaromát szintén hozzákeverjük.
A lisztet a sütőporral,őrölt fahéjjal elkeverjük,majd fokozatosan adagolva a tojásos-cukros masszához keverjük.Kiadagoljuk a muffinformákba és kb. 20 perc alatt megsütjük.
A kávémáz hozzávalóit egy kis edényben addig melegítjük míg besűrűsödik,majd a már langyos vagy kihűlt muffinok tetejére csurgatjuk.

 

 

 

kaves-muffin-kavemazzal.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Túrós-barackos linzer

Hozzávalók a linzerhez: 15dkg liszt,15dkg rétesliszt,20dkg ráma,10dkg porcukor,1 tojás,1 csomag vaníliás cukor,fél csomag sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez: 50dkg túró,2 tojás,1csomag vaníliás cukor,15dkg porcukor,2evőkanál búzadara,fél doboz felezett őszibarack befőtt

A sütőt 185C-ra előmelegítjük.
A linzer hozzávalóiból tésztát gyúrunk amit folpackba csomagolva a hűtőben pihentetünk legalább fél órát.
A töltelékhez a túrót a tojások sárgájával,a porcukorral,vaníliás cukorral és a búzadarával jól elkeverjük.A tojások fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk amit óvatosan a túróhoz keverünk.
A tésztát kivesszük a hűtőből és a 2/3-t a tepsibe tesszük,majd villával megszurkáljuk.A tölteléket elsimítjuk a tésztán,majd szeletelt barackkal kirakjuk.A tészta maradék 1/3-ból rudakat sodrunk amit rács alakban a barackokra teszünk.
Sütőbe tesszük és kb 30-35 perc alatt megsütjük.

 

 

turos-barackos-linzer.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Citromos sajttorta

 

Hozzávalók a kekszes alaphoz: 1 csomag zabfalatok keksz,5 dkg olvasztott vaj
Hozzávalók a krémhez: 25dkg mascarpone,2tojás,2 evőkanál porcukor,1 nagy citrom leve és reszelt héja

A kekszet apróra törjük,majd az olvasztott vajjal elkeverjük és egy kapcsos tortaformában(24-26cm) elsimítjuk.
A tojásokat kettéválasztjuk.A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.A sárgájákat a mascarponéval és a porcukorral elkeverjük,majd a citrom levét és reszelt héjét is belekeverjük.A fehérjékből vert habot óvatosan a masszába forgatjuk,majd a kekszes alapra öntjük,elsimítjuk és a hűtőbe tesszük pár órára,de előző nap is elkészíthetjük.Tálaláskor étcsoki forgáccsal díszíthetjük.

 

 

citromos-sajttorta.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Diós szelet

 

Hozzávalók a tésztához: 24dkg liszt,16dkg vaj,8dkg porcukor,1tojás sárgája,1teáskanál sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez: 4tojás,15dkg porcukor,1csomag vaníliás cukor,15dkg apróra vágott dió

A sütőt 175C-ra előmelegítjük.Egy kb 20x30cm tepsit sütőpapírral vagy alufóliával kibélelünk.
A tészta hozzávalót összegyúrjuk,majd kinyújtjuk és a tepsibe helyezzük.
A tojásokat kettéválasztjuk,a fehérjékhez még hozzáadhatjuk a tésztánál kimaradt fehérjét is.Egy csipet sóval kemény habot verünk belőlük.A tojások sárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral kézi mixerrel jó 5 percig habosra keverjük,majd az apró darabokra vágott diót fakanállal belekeverjük és óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét is.Ezt a diós masszát elkenjük a tésztán,majd betesszük sütőbe és kb. 30-35 perc alatt megsütjük.Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.

 

 

dios-szelet.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meggy és csokikrémes kakaós piskóta

 

Hozzávalók a piskótához: 2nagyobb tojás,8dkg liszt,2dkg kakaó,1teáskanál sütőpor,10dkg porcukor,0.3dl olaj,0.3dl forró víz
Hozzávalók a meggykrémhez: 1üveg meggybefőtt,1csomag vaníliás pudingpor
Hozzávalók a csokikrémhez: 1csomag csokipudingpor,3evőkanál cukor,3dl tej,2dl tejszín,1csomag vaníliás cukor

A sütőt 175C-ra előmelegítjük.
A piskótához először kettéválasztjuk a tojásokat.A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.Egy másik tálban a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük és a forró vizet valamint az olajat felváltva hozzákeverjük.A liszthez keverjük a sütőport és a kakaóport,majd több részletben ezt is a masszához keverjük.Végül a kemény habbá vert fehérjét óvatosan a kakaós masszához keverjük és egy kb.26cm-s sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük.Sütőbe tesszük és kb.15perc alatt megsütjük.

A meggyes krémhez a befőtt levéből 3,5dl kimérünk(ez majdnem az egész),a meggyet lecsepegtetjük.A kimért meggyléből és a vaníliás pudingporból pudingot készítünk,ha kihűlt beleforgatjuk a meggyszemeket is.

A csokikrémhez a csokipudingból,cukorból és a tejből sűrű pudingot készítünk,majd kihűtjük.Ha kihűlt akkor a hideg tejszínből habot verünk amihez egy csomag vaníliás cukrot is adhatunk.A tejszínhabot beleforgatjuk a kihűlt csokipudingba.

A torta összeállítása:kakaós piskóta,rá a meggyes krém erre a csokikrém.Díszíthetjük meggyszemekkel,csokireszelékkel.
Tipp: A kész piskótát meglocsolhatjuk meggylikőrrel vagy a meggykrémhez is adhatunk a likőrből.A csokikrémhez pedig rumot vagy rumaromát keverhetünk.

 

 

torta.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Csokis keksz

 

Hozzávalók: 15dkg csoki(tej,ét fehér),25dkg liszt,2,5 dkg kakaópor,1csapott teáskanál szódabikarbóna,csipet só,10dkg hideg vaj,10 dkg porcukor,4evőkanál méz,1 narancs reszelt héja,2 evőkanál kávé(vagy 1evőkanál instant kávé evőkanál forró vízben feloldva)

A sütőt 175C-ra előmelegítjük.
Egy tálban összekeverjük a lisztet,kakaóport,szódabikarbónát és a sót,majd a kis kockára vágott hideg vajat hozzáadjuk és elmorzsoljuk benne.Egy másik kis tálkában a porcukrot,a mézet,az apróra vágott csokit,a narancs héjat és a kávét elkeverjük,majd ezt is a lisztes keverékhez adjuk és összegyúrjuk a keksz alapot.Kis golyókat formálunk amiket sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk és 10 perc alatt megsütjük a kekszeket.
Kb. 50 db. kis csokis keksz lesz ebből az adagból.

 

 

csokis-keksz.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Túrós linzer

 

Hozzávalók: 30dkg liszt,15dkg ráma,fél csomag sütőpor,csipet só,1tojás,10 dkg porcukor,1evőkanál tejföl,fél citrom reszelt héja
Töltelék: 3tojás,15dkg cukor,50dkg túró,1csomag vaníliás cukor,fél citrom reszelt héja

A sütőt 175C-ra előmelegítjük.
A tésztához a vajat elmorzsoljuk a liszttel hozzáadjuk a sütőport,a csipet sót,a tojást,tejfölt,porcukrot,reszelt citromhéjat és tésztát gyúrunk belőle.
A töltelékhez a tojásokat ketté választjuk.A sárgájákat a cukorral habosra keverjük hozzáadjuk az átpasszírozott túrót a vaníliás cukrot a reszelt citromhéjat,majd óvatosan hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Egy kb.20X30cm-s tepsibe helyezzük a tészta felét erre jön a töltelék,majd a tészta másik fele.25-30 perc alatt megsütjük.

 

 

fenykep1614.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fekete erdő torta

 

Hozzávalók a tésztához: 3tojás,15dkg cukor,15dkg liszt,fél csomag sütőpor,fél dl olaj,fél dl forró víz

Hozzávalók a töltelékhez: 1üveg magozott meggybefőtt,4dl tejszín,2csomag vaníliás cukor,1cs habfixáló
Hozzávalók a sziruphoz: 1dl víz,2evőkanál cukor,ízlés szerint rum vagy rum aroma
 
A sütőt 175C-ra előmelegítjük.
A tojásokat kettéválasztjuk.A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.A sárgájákat a cukorral habosra keverjük,majd felváltva 2-3 részletben hozzákeverjük a forró vizet és az olajat is.A sütőport és a kakaóport a liszthez keverjük,majd ezt is 2-3 részletben a masszához adjuk.Egy püspökkenyér formába öntjük a masszát és  kb.20 perc alatt megsütjük.
A sziruphoz a vizet felforraljuk a cukorral,majd a rumot is hozzáadjuk.
A meggybefőttet lecsöpögtetjük.A tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukrokkal habbá verjük.
A kihűlt tésztát vízszintesen 3 felé vágjuk,rétegezéskor a kihűlt sziruppal meglocsoljuk.Nyomózsákból hosszanti irányban csíkokat húzunk a tésztára a csíkok közé meggyszemeket sorakoztatunk.Ugyanezt megismételjük a következő tészta rétegnél is majd a harmadik lappal befedjük.A tésztát kívülről is bekenjük a tejszínhabbal,meggyszemekkel és csokival díszíthetjük.

 

 

 

fenykep1242.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Őszibarackkrémes mézes

 

Hozzávalók a tésztához: 15dkg cukor,1tojás,3evőkanál olvasztott margarin,3evőkanál langyos méz,fél dl tej,1teáskanál szódabikarbóna,fél teáskanál mézeskalács fűszerkeverék,fél teáskanál őrölt fahéj,45dkg liszt
Hozzávalók a krémhez: 75dkg őszibarack (tisztított súly),2dkg búzadara,2,5dl tej,20dkg puha vaj,12dkg porcukor,2csomag vaníliás cukor
Baracklekvár a tészta összeállításához.

A sütőt 175C-ra előmelegítjük.
A tésztához a cukrot a tojással elkeverjük,hozzáadjuk az olvasztott margarint,a langyos mézet,a tejet,a szódabikarbónát és a fűszereket is valamint a lisztet.Kidolgozzuk 4 részre osztjuk,majd fél órát a hűtőben pihentetjük.
A krémhez a tejben sűrűre főzzük a búzadarát,hozzáadjuk a 30dkg pürésített barackot.A puha vajat a cukorral és a vaníliás cukrokkal kihabosítjuk,majd összekeverjük a kihűlt barackos darával.
A tésztát sütőpapíron kinyújtjuk,majd a tepsi hátán(30x40cm) kb.5-7 perc alatt egyesével világosra sütjük mind a 4 lapot.

A sütemény összeállítása:Az első tésztalapra kerül a krém fele,rá a maradék barack fele szeletelve.A második lapon elkenjük a barack lekvárt.A harmadik lapra a maradék krém és a maradék barack kerül amit az utolsó tésztalappal befedünk.Hideg helyen letakarva egy éjszakát pihentetjük.
Ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

barackos-mezes.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Márvány koszorú

 

Hozzávalók: 15dkg liszt+a formához,17dkg cukor,17 dkg puha vaj+a formához,3 tojás,2dkg kakaópor,1teáskanál sütőpor,1 narancs reszelt héja,5-6 evőkanál narancslé,3 kis kocka csoki apróra vágva

A sütőt 180C-ra előmelegítjük.
Vékonya kivajazunk és kilisztezünk egy 25cm kuglóf vagy koszorú formát.
A vajat és a cukrot habosra keverjük,apránként hozzáadjuk a tojásokat és jól elkeverjük.Hozzáadjuk a lisztet,majd a tészta felét egy másik tálba tesszük.A kakaóport,az apróra vágott csokit és a narancslé felét az egyik tálba tesszük és óvatosan elkeverjük.A reszelt narancshéjat és a maradék narancslét a másik adag tésztához keverjük.
A két tésztát váltakozva a formába kanalazzuk,majd egy fakanál nyelét körbehúzzuk a masszán.(ettől lesz márványos)
Kb 30-35perc alatt megsütjük,de tűpróbával ellenőrizzük,hogy átsült-e.

 

 

fenykep2019.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 Vargabéles

 
 
Hozzávalók: 10dkg cérnametélt,1csomag réteslap(8lapos),25dkg túró,3tojás,10dkg porcukor,1csomag vaníliás cukor,mazsola,olvasztott vaj a réteslapok lekenéséhez
 
A sütőt 175C-ra előmelegítjük.
A tojásokat kettéválasztjuk.A sárgájákat a cukorral habosra keverjük,majd az áttört túrót és a vaníliás cukrot is hozzákeverjük.A fehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk és óvatosan a masszába forgatjuk a mazsolával együtt.
A metéltet kifőzzük,hűtjük aztán a masszához keverjük.A tepsit (kb.20x30) kibéleljük 4réteslappal amit egyenként vékonyan olvasztott vajjal kenünk le.Következik a töltelék,majd a maradék 4réteslap szintén egyenként vajazva,ahogy az utolsót is megvajazzuk ami a süti teteje lesz.
Kb.30-40 perc alatt megsütjük,porcukorral meghintve tálaljuk.
 

fenykep1903.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Szilvalekváros félhold
 
 
Hozzávalók: 25dkg margarin,1,5dl tejföl,2dkg élesztő,2evőkanál porcukor,1csipet só,50dkg liszt
Hempergetéshez: 1csomag vaníliás cukor,2-3 evőkanál porcukor összekeverve 
Töltelék: 1 kis üveg sűrű szilvalekvár
 
A sütőt 175C-ra előmelegítjük.
A tejfölt egy csészébe tesszük hozzá a porcukor,egy csipet só és elmorzsoljuk benne az élesztőt.Megvárjuk míg az élesztő felpukkad.A margarint habosra keverjük,hozzáadjuk az élesztőt végül a liszttel összegyúrjuk.Egy nylon zacskóba tesszük,majd egy éjszakára a hűtőbe helyezzük.Másnap nagy pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk,megtöltjük a lekvárral,félbehajtjuk jól lenyomkodjuk a széleit körben,majd tepsire rakjuk és világosra sütjük (kb.10-12perc) és még melegen vaníliás porcukorban meghempergetjük.

 

 

fenykep2025.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kakaós linzer vaníliakrémmel

 
 
Hozzávalók a tésztához: 30dkg liszt,15dkg porcukor,3dkg kakaópor,1 csomag sütőpor,7,5dkg rama,1tojás,fél dl. tej
Hozzávalók a krémhez: 1csomag vanília puding,4dl tej,1csomag vaníliás cukor,5evőkanál cukor,15dkg rama
 
175C-ra előmelegítjük a sütőt.Egy kb.25X35cm-s tepsit előkészítünk.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,majd 3 részre osztjuk.Egy tepsi hátán egyesével megsütjük a lapokat.(kb.10perc/lap)
A krém hozzávalóiból sűrű pudingot főzünk (rama kivételével).Még melegen hozzáadjuk a kockákra vágott ramat,elkeverjük,majd hűtjük.
Az első lapra kenjük a fele krémet,majd rá a második lap és a krém másik fele végül a harmadik lap következik.Folpackkal körbetekerjük a süteményt egy éjszakára hűvös helyre tesszük,így másnapra puha lesz.
 
 

fenykep2126.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Lekváros korongok
 
 
Hozzávalók a tésztához: 30dkg liszt,1csomag sütőpor,18dkg rama,15dkg cukor,1tojás,1csomag vaníliás cukor
Töltelék: lekvár
 
A sütőt 175C-ra előmelegítjük.Sütőpapírral kibélelünk tepsiket.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,majd kis golyókat formálunk amiket a tepsikbe helyezünk(hagyjunk távolságot a sütik között,mert sülés közben elterülnek majd).Ujjunkkal vagy egy fakanál végével kis mélyedést nyomunk a golyók közepébe.Lekvárral megtöltjük,majd kb.12-15 perc alatt megsütjük.
 
 

fenykep2154.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Citromos pohárkrém

 
 
Hozzávalók: 1 csomag zabfalatok keksz,1nagy doboz tejföl,1 nagy vagy két kisebb citrom leve és reszelt héja,7-8 teáskanál porcukor
 
Egy tálkában összekeverjük a tejfölt,porcukrot,a citrom levét és a reszelt citromhéj felét.
A kekszet összetörjük,de legyenek benne azért picit nagyobb darabok is.
A poharakba először a kekszből teszünk kb.3púpos teáskanálnyit a kekszből,majd megcsurgatjuk a krémmel ezt ismételjük míg el nem fogynak a hozzávalók.A végén pici krém legyen,hogy a félretett reszelt citromhéjat rászórhassuk.:) 
 
Tipp: Csokikanalakkal tálaltam,de természetesen reszelt vagy nagyon apróra vágott csokit is szórhatunk rá,ahogy a rétegek közé is tehetünk csokit.
 
 

fenykep2368.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Csokoládés puszedli
 
 
Hozzávalók: 11dkg vaj,12dkg étcsoki,30dkg liszt,2teáskanál sütőpor,1/4 teáskanál só,3 nagy tojás,20dkg kristálycukor,15dkg barna cukor,1teáskanál vaníliaaroma -a forgatáshoz 10dkg porcukor-
 
Kis lángon a vajat a csokival folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk. 
Egy közepes tálban a lisztet,a sütőport és a sót elkeverjük.
Robotgéppel habosra keverjük a tojásokat,hozzáadjuk a kétféle cukrot elkeverjük,majd az olvasztott csokis vajat és a vaníliát végül a lisztet is hozzákeverjük.
A tálat folpackkal lefedjük és minimum 4 órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Mikor sütjük a sütőt 180C-ra előmelegítjük,tepsiket sütőpapírral kibélelünk.
A porcukrot egy közepes tálba töltjük.
Kb 2 és fél cm átmérőjű golyókat formálunk és max. ötösével megforgatjuk a porcukorban.(A massza ragacsos,így én két teáskanál segítségével formáztam a golyókat és így tettem a porcukorba is ahol rázogatva forgattam meg).
A tepsibe tesszük a golyókat,de hagyunk távolságot,mert megnőnek sülés közben.
Kb. 11-12 percig sütjük.A sütik teteje felemelkedik,berepedezik,de a szélük már szilárdul.Sütőpapírral 
együtt rácsra szedjük,majd ha kihűlt akkor leszedjük a papírról.
A kép bal szélén látható a süti. :)

 

 

fenykep2310.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Csokoládés-mokkás keksz

 

Hozzávalók: 25dkg liszt,7.5dkg kakaópor,1 és fél evőkanál instant kávé,fél teáskanál szódabikarbóna,1 nagy csipet só,17dkg puha vaj,20dkg porcukor,1 nagy tojás,1 teáskanál vaníliaaroma

Egy közepes méretű tálban összekeverjük a lisztet,a kakaóport,a szódabikarbónát és az instant kávét.
Robotgéppel habosra keverjük a vajat és a cukrot,majd a tojást és a vaníliát.Alacsony fokozaton a lisztes keveréket is hozzákeverjük.A tészta egész sűrű lesz.Kis labdát formálunk belőle,majd kettéosztjuk.
Egy 20cm hosszú 4és fél cm vastag hengert formázunk mindkét darabból.A hengereket folpackba csomagoljuk és minimum 2órára hűtőbe tesszük.
Sütés előtt a sütőt 180C-ra előmelegítjük,tepsiket sütőpapírral kibéleljük.
Egyszerre egy hengert veszünk elő és éles késsel kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk,majd a tepsibe helyezzük.10-12 percig sütjük,amikor a sütik már érintésre szilárdnak tűnnek akkor kész.Nem szabad túl sütni,mert égett ízű lesz a csoki.
Rácsra téve kihűtjük.

A képen jobbról a harmadik fenn.:)

 

fenykep2310.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Csokis-kávés brownies
 
 
Hozzávalók: 10dkg étcsoki,10dkg liszt,10dkg porcukor,2dkg kakaópor,fél teáskanál sütőpor,2teáskanál neszkávé,2nagy tojás,szűk 1deci olaj,1marék dióbél
 
Sütőt 175C-ra előmelegítjük.
Puha vajjal kikenünk egy 24cm átmérőjű formát.A csokit apródarabokra vágjuk.Egy nagyobb tálba szórjuk a csokit,lisztet,cukrot,kakaóport és a sütőport,majd lazán elkeverjük.Egy kisebb tálban egy evőkanál langyos vízben feloldjuk a neszkávét,hozzáütjük a tojásokat,belecsurgatjuk az olajat és kézi habverővel simára keverjük az egészet.
A sűrű masszát hozzáöntjük a lisztes keverékhez és fakanállal összedolgozzuk.A sütőformába öntjük,elsimítjuk,eligazítjuk rajta a diót aztán 18-20 perc alatt megsütjük.
A közepe kellemesen lágy lesz a széle szilárdabb és ez így finom.:)
 

fenykep2467.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Villámgyors fánk

 

Egy sütis blog oldalon láttam meg ezt a receptet.Nem készítettem még fánkot,de ez nagyon egyszerűnek tűnt ezért nekiláttam.Valóban gyors és frissen finom,kicsit sűrűbb,mint a hagyományos fánk.Miután nem élesztős ezért,ha marad belőle másnapra akkor érdemes kicsit megmelegíteni.

 
Hozzávalók:350 g natúr joghurt (2 kis pohár),1,5 tasak sütőpor,30 dkg liszt,3 evőkanál porcukor
Olaj a sütéshez,lekvár csokikrém stb. a tálaláshoz.
 
A hozzávalókat összekeverjük.Nyúlós,ragadós masszát kapunk,de ez a jó.
Közepes lángon elkezdjük melegíteni az olajat.Míg melegszik az olaj pihen a massza.Mikor már jó az olaj két kanállal kis kupacokat formázunk a masszából az olajba.Mindkét oldalát pár perc alatt átsütjük,majd papírtörlőre szedve lecsepegtetjük róla  a felesleges olajat.
Porcukorral,lekvárral,nutellával,olvasztott csokival stb. tetszés szerint tálaljuk.
 
 

0127.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Túrókrémes piskóta
 
 
Hozzávalók a piskótához: 10dkg liszt,1teáskanál sütőpor,2 tojás,10 dkg cukor,0,3dl forró víz,0,3dl olaj
Hozzávalók a túrókrémhez: 25dkg túró,1csomag vaníliás cukor,2-3 evőkanál porcukor,1csomag főzős vaníliás pudingpor,4dl tej,4evőkanál cukor
Őszibarack konzerv "tölteléknek" és díszítésnek kb.fél doboznyi.
 
A sütőt 175C-ra előmelegítjük.
A tojásokat kettéválasztjuk,majd egy csipet sóval kemény habot verünk a fehérjéből.A tojások sárgáját a cukorral habosra elkeverjük,majd a vizet és az olajat felváltva hozzáadagoljuk.A lisztet a sütőporral elkeverjük és 2-3 részletben a tojásos masszához keverjük.Fakanállal óvatosan a kemény habot hozzákeverjük a masszához,majd fóliával/sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába(20-22cm) öntjük.Kb. 20 perc alatt megsütjük.
A túrókrémhez a túrót villával átkeverjük,hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot.A pudinghoz adjuk a cukrot és a tejjel elkeverjük,majd készre főzzük.Miután a puding kihűlt összekeverjük a túróval és betesszük a hűtőbe,míg a kész piskótánk ki nem hűl.
A kihűlt piskótára kenjük a krém felét,szépen kirakjuk szeletelt barackkal,majd a krém másik fele következik és a tetejére is kerül barackszelet és egy kis csokiforgács.
 
Tipp:A sütit összeállíthatjuk úgy,hogy a piskótát kettévágjuk,majd megtöltjük a fele krémmel kirakjuk barackkal majd jöhet a piskóta másik fele erre a maradék krém és a díszítés. 

 

 

 

kep-693.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Narancsos mandulakrémes torta
 
 
Hozzávalók a piskótához: 2 nagy tojás,10dkg porcukor,10dkg liszt,1teáskanál sütőpor,0,3dl olaj,0,3dl forró víz
Hozzávalók a krémhez: 15dkg mandula,1csomag vaníliás pudingpor,3dl tej,4evőkanál cukor,15dkg ráma,1narancs reszelt héja
 
A sütőt 175C-ra előmelegítjük.
A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk,hűtjük,majd ledaráljuk.
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk,a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.A sárgájákat a cukorral habosra keverjük,majd felváltva az olajat és a vizet is hozzáadjuk.A lisztet a sütőporral elkeverjük,majd 2-3 részletben ezt is a masszához keverjük,végül a keményre vert tojásfehérje habot is a masszához keverjük,de ezt már fakanállal óvatosan.Egy 22cm átmérőjű kerek tortaformába öntjük a masszát és kb.15-20 perc alatt megsütjük a piskótát.
A krémhez a megfőzzük a vaníliás pudingot a tejjel és cukorral,majd hűtjük.A puha vajat kihabosítjuk,hozzákeverjük a reszelt narancshéjat a kihűlt pudingot és a mandulát.
Amikor már kihűlt a piskóta kettévágjuk a krém 2/3-val megkenjük,majd rá a piskóta másik fele.A maradék krémmel a tetejét és az oldalát is bekenjük a piskótának.
Díszíthetjük naranccsal,olvasztott csokival,pirított mandulával stb.
 

kep-706.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gesztenyekrémes süti

 

 
Hozzávalók: 1csomag(20dkg) babapiskóta,25dkg gesztenyemassza,2-3evőkanál porcukor,1/3-d üveg meggybefőtt,1csomag vaníliás puding,3,5dl tej,5kanál cukor,2teáskanál rum vagy rumaroma
 
A pudingporból,cukorból és tejből sűrű pudingot készítünk,majd hűlni hagyjuk.A felengedett gesztenyemasszát villával kissé áttörjük hozzáadjuk a porcukrot a rumot/rumaromát,majd a kihűlt pudingot hozzákeverjük.
A meggybefőttből kb.1/3-d meggyet kiveszünk és lecsepegtetünk.A meggybefőtt levét egy kis tejjel összekeverjük ebben megforgatjuk a babapiskótákat.Egy tálban sorban lerakjuk az áztatott piskótákat,majd megkenjük a krém harmadával,megszórjuk meggyel,majd jön a második sor piskóta és krém+meggy,végül az utolsó sor piskóta a maradék krém.Tetejét meggyel és reszelt étcsokival díszíthetjük.
 

kep-689.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Epres fehér csokis panna cotta

 

A receptet itt találtam.Nálam friss eperből készült és több zselatinnal,mert elsőre nem dermedt meg eléggé,igaz még sose használtam zselatint,így az is lehet valamit én nem csináltam jól.:)

http://www.stahl.hu/hu/recept/desszert/Csokis-epres_panna_cotta

 

 

kep-703.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Mákos-almás paleo süti

 

Hozzávalók: 20dkg darált mák,5dkg cukor,2 tojás,2 teáskanál sütőpor,1citrom reszelt héja,2nagyobb alma,1teáskanál őrölt fahéj
 
A sütőt 200C-ra előmelegítjük.
A tojásokat kézi habverővel felverjük,beletesszük a cukrot ezzel is elkeverjük.
Az almákat meghámozzuk,nagy lyukú reszelőn lereszeljük és hozzákeverjük a fahéjat.
A darált mákot elkeverjük a sütőporral és a reszelt citromhéjjal.
A tojásos keverékhez adjuk a fahéjas almát és a sütőporos citromos mákot is.Elkeverjük és egy 20x30-s tortaformába öntjük.Kb.30 perc alatt megsütjük.
 
 

kep-694.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Túrós táska

 

 
Hozzávalók a tésztához: 35dkg liszt,5dkg puha ráma,1 mokkáskanál só,3 púpos evőkanál kristálycukor,2dl langyos tej,2dkg élesztő,1 tojás
 
Hozzávalók a töltelékhez: 25dkg túró,1tojás,1csomag vaníliás cukor,8dkg porcukor,1evőkanál búzadara
 
A kelt tésztához a lisztet egy nagy tálba szitáljuk.Egy kisebb tálkába öntjük a langyos tejet,hozzáadjuk a cukrot,a sót és belemorzsoljuk az élesztőt.Mikor az élesztő felfutott akkor a liszthez adjuk ahogy az egész tojást és a puha rámát is.Alaposan kidagasztjuk /én géppel szoktam 5-8 perc alatt simára dagasztani/,majd pici liszttel kicsit meghintjük,letakarjuk és 45 percig meleg helyen kelesztjük.
A töltelékhez a túrót áttörjük,hozzáadjuk a vaníliás cukrot,porcukrot,tojást és a búzadarát is.Alaposan elkeverjük,majd a hűtőbe tesszük,míg a tészta kel.
Mikor a tészta megkelt,lisztezett deszkán először kissé átdolgozzuk,majd kinyújtjuk és 12 kockát vágunk belőle.Mindegyik közepére teszünk egy evőkanállal a túrós töltelékből,majd a széleit összecsípve és kissé megcsavarva táskákat formázunk.
A tepsit kibéleljük fóliával,megkenjük olvasztott vajjal és szépen belesorakoztatjuk a táskákat.Minden darabot lekenünk olvasztott vajjal,majd ismét letakarjuk és fél órát kelni hagyjuk.
Mikor a fél óra letelt akkor begyújtjuk/kapcsoljuk a sütőt 175C-ra és betesszük a tepsit.Egy kis tálkában hideg vizet tehetünk a tepsi aljára,hogy gőz legyen,mert ettől csak finomabb lesz a kelt tészta.
10 perc sülés után egy kis vaníliás cukros tejjel lekenjük a táskákat,majd visszatesszük a sütőbe még kb 20percre míg el nem készül a sütemény.
 

 

 

 

kep-710.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Banános-csokis muffin

 

Hozzávalók: 25 dkg liszt,2 teáskanál sütőpor,1,5 teáskanál szódabikarbóna,1 teáskanál fahéj,1 csipet só,1 nagyobb érett banán,1 tojás,2,5 dl tej,15 dkg porcukor,10 dkg vaj,10 dkg csoki(tej vagy ét tetszés szerint)

A sütőt 175C-ra előmelegítjük.
A lisztet,sütőport,szódabikarbónát,sót,fahéjat és az apróra vágott csokit egy tálban elkeverjük.Egy másik tálban az olvasztott vajat,porcukrot,tojást és a tejet kézi habverővel elkeverjük.A banánt összetörjük.
Összeállítjuk a tésztát.A lisztes keverékhez adjuk a tojásos keveréket és a banánt is.e
Elkeverjük,majd kiadagoljuk a muffin tepsibe a tésztát.
Kb.20-25 perc alatt megsütjük a muffinokat.
Ebből az adagból 18db muffin lesz.

 

 

kep-698.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hozzávalók: 12 dkg liszt,1 teáskanál sütőpor,8 dkg darált dió,15 dkg instant kakaópor,18 dkg cukor,4 tojás,2 dl tejföl,1 dl olaj

A sütőt 180C-ra előmelegítjük.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük (3-5perc).A liszthez hozzákeverjük a sütőport,a diót,az instant(cukrozott) kakaót,a cukrot.A tojásos keverékhez több adagban hozzákeverjük a lisztes keveréket,végül a tejfölt és az olajat is hozzáadjuk.
Formákba töltjük és kb. 20 perc alatt megsütjük.
A sütési idő függ a forma méretéről,de tűpróbával ellenőrizhetjük,hogy megsült-e a süti.
Tipp: apróra vágott étcsokival és egy narancs reszelt héjával gazdagíthatjuk

 

 

kep-689.jpg

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Mákos-almás hozzávalói: 1 tojás,10 dkg cukor,10 dkg liszt,1 csapott teáskanál szódabikarbóna,10 dkg darált mák,0,6 dl olaj,1 kis doboz tejföl(175 gramm),2-3 alma
 
A sütőt 180C-ra előmelegítjük,a sütőformát sütőpapírral kibéleljük.(a forma lehet 24 vagy 26 cm-s kerek vagy 20x30 cm-s tepsi is)
Egy keverőtálban a tojást a cukorral kikeverjük,majd sorban hozzákeverjük a lisztet,szódabikarbónát,mákot,olajat és a tejfölt.
Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük és hozzákeverjük a masszához.(nem kell kinyomkodni a levét)
Tepsibe simítjuk és kb. 30 perc alatt megsütjük.
 
Citromos sajttorta hozzávalói: 20 dkg kakaós keksz,10 dkg olvasztott vaj 
                         a töltelékhez: 3 tojás,50 dkg krémsajt,15 dkg porcukor,1 citrom leve és reszelt héja
 
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.
A kekszes alaphoz ledaráljuk vagy apróra törjük a kekszet,hozzákeverjük az olvasztott vajat és a tortaforma(26 cm-s)alján egyenletesen lenyomkodjuk.
A tojásokat kettéválasztjuk,a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük,majd a krémsajtot,a citrom reszelt héját és levét is hozzákeverjük.
A kekszes alapra öntjük a tölteléket,majd betesszük a sütőbe és kb. 40-50 percig sütjük.Ha a széle már nagyon pirulna,de a közepe még nem sült át akkor alufóliával takarjuk le.
Ha kész hagyjuk kihűlni,majd hűtőbe tesszük pár órára vagy egy éjszakára.
 

kep-689.jpg

 
 

 

Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2017 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 40610
Hónap: 311
Nap: 18