Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Édes sütemények 2

 

 

Aszalt gyümölcsös répakenyér citrommázzal

 


Hozzávalók: 17dkg reszelt sárgarépa,7dkg barna cukor,5dkg kristálycukor,10dkg liszt,1csapott mokkáskanál szódabikarbóna,1mokkáskanál őrölt fahéj,csipet só,5dkg aszalt sárgabarack,5dkg aszalt szilva,1dl étolaj,2tojás,1 kisebb alma reszelve,1teáskanál vaníliaaroma,

Citrommázhoz: 10dkg porcukor,1citrom reszelt héja és leve,10dkg puha margarin

A  reszelt répát a barna cukorral elkeverjük,összenyomkodjuk,hogy levet engedjen.Egy tálban a kristálycukrot,a lisztet,a szódabikarbónát,a fahéjat és a sót elkeverjük.Az aszalt gyümölcsöket vízben megáztatjuk fel is darabolhatjuk.Az olajat,a tojást,a reszelt almát,a vaníliaaromát és a kinyomkodott cukros répát elkeverjük.A kenyérformát margarinnal kiknejük,liszttel kiszórjuk,majd beleöntjük a masszát.Először 180C-n 20percig sütjük ezalatt felemelkedik,majd 160C-ra mérsékeljük a hőmérsékletet és készre sütjük(kb.20perc),tűpróbával ellenőrizzük.Ha langyosra hűlt,kiborítjuk a formából.

A mázhoz a porcukrot a citrom levével és reszelt héjával elkeverjük,majd a puha margarint hozzáadva kihabosítjuk.A gyümölcskenyeret bekenjük a citrommázzal.

 

 

 

 

aszalt-gyumulcsus-repakenyer-citrommazzal.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Túrós muffin                                

 

Hozzávalók: 15dkg liszt,10dkg túró,2dl tej,15dkg cukor,2teáskanál sütőpor,1tojás,0,5dl olaj,1 csomag vaníliás cukor

Barackos túrókrémhez: 10 dkg átpaszírozott túró,2 evőkanál tejföl,2 evőkanál porcukor,1 csomag vaníliás cukor,fél barack apróra vágva(befőtt)1,5dkg margarin

Egy tálban a lisztet,a sütőport,cukrot,vaníliás cukrot összekeverjük.Egy másik tálban a tojást kézi habverővel kicsit felverjük,hozzáadjuk az olajat,a tejet és az átpaszírozott túrót majd elkeverjük és hozzáöntjük a lisztes keverékhez.Fakanállal elkeverjük azután kiadagoljuk a muffin formákba és 175C-ra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt megsütjük.

A túrókrémhez a túrót a tejföllel a por és vaníliáscukorral elkeverjük az apróra vágott barackot hozzáadjuk majd a puha margarint is.Hűtőbe tesszük kicsit dermedni.

Tipp: Tálaláskor a muffinra halmozunk a túrókrémből és pici őrölt fahéjjal megszórjuk.

Ebből az adagból nekem 24 mini és 4 normál muffin lett.                                 

 

 

 

 

turos-muffin.jpg

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Túrókrémes piskóta baracakkal

 

Hozzávalók a piskótához: 15dkg liszt,fél csomag sütőpor,15dkg cukor,3 tojás,0,5dl forró víz,0,5dl olaj

Túrókrém: 30dkg átpaszírozott túró,2csomag vaníliás cukor,1csomag vaníliás pudingpor,3 púpos evőkanál kristálycukor,4dl tej,10dkg puha vaj,2 evőkanál porcukor,fél doboz őszibarackbefőtt

A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat.A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.A sárgáját a cukorral robotgéppel habosra keverjük,majd 2-3 részletben a forró vizet és az olajat is hozzákeverjük.A liszthez adjuk a sütőport és ezt is több részletben a masszához keverjük.A fehérjét óvatosan fakanállal a tojásos masszához keverjük.Sütőpapírral bélet tepsibe öntjük(20x30).175C-ra előmelegített sütőbe kb.20 perc alatt megsütjük.

A pudingporhoz adjuk a tejet,a kristálycukrot és pudingot főzünk belőle.A puha vajat habosra keverjük hozzáadjuk a kihűlt pudingot és az átpaszírozott túrót,a porcukrot valamint a vaníliás cukrokat.

A kihűlt piskótát kettévágjuk a túrókrém 2/3-val megkenjük szeletekre vágott barackkal megpakoljuk majd jön rá a piskóta amit a maradék krémmel megkenünk.Hűtőben tároljuk.

 

 

 

turokremes-piskota-barackkal.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Diótorta

 

Piskóta: 3tojás,15dkg cukor,0,5dl forró víz,0,5dl olaj,15dkg liszt,fél csomag sütőpor,5dkg darált dió

Krém: 1 csomag vanília pudingpor,4evőkanál cukor,4dl tej,15dkg ráma

Diógrillázs: 8dkg dió,10dkg cukor

 

A piskótához a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.A sárgájákat a cukorral habosra keverjük majd a forró vizet és az olajat 2-3 részletben hozzáadjuk.A lisztet a sütőporral elkeverjük,hozzáadjuk a darált diót is majd ezt is több részletben a masszához keverjük,végül a kemény habbá vert fehérjét fakanállal óvatosan beleforgatjuk.26cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk,beleöntjük a tésztát és 175C-ra előmelegített sütőben kb.20-30 perc alatt megsütjük.

A krémhez a pudigporhoz adjuk a cukrot és a tejet,pudingot főzünk belőle.Puha rámát habosra keverjük és a kihűlt pudinghoz adjuk.

A diógrillázshoz egy serpenyőben a cukrot megolvasztjuk majd a durvára vágott diót beleöntjük és 2-3 perc alatt kis lángon megpirítjuk.Egy tálat vékonyan megolajozunk erre öntjük a diót.Mikor kihűlt egy tasakba tesszük és apróra törjük.

A tortához a piskótát kettévágjuk,megkenjük a krém 2/3-val majd a piskóta teteje következik amit a maradék krémmel lekenünk ahogy a piskóta oldalát is körben.A diógrillázzsal alaposan megszórjuk a torta oldalát és a tetejét is.

 

 

suti-276.jpg

 

 

diotorta.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Gesztenyés krémes

 

Hozzávalók a tésztához: 2 és fél csomag gesztenyemassza,12,5dkg ráma,30dkg darált keksz,rum ízlés szerint

Krém: 3csomag vaníliás pudingpor,7dl tej,6 csapott evőkanál kristálycukor,20dkg porcukor,25dkg ráma

Diszítés a tetejére: 0,5 liter tejszín,fél csomag gesztenyemassza

 

Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk.A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,kinyújtjuk és kibéleljük vele a tepsit.

A krémhez a pudingporból,tejből és kristálycukorból pudingot főzünk.A rámát a porcukorral habosra keverjük,majd a kihült pudinghoz adjuk.

A krémet a gesztenyés alapra tesszük,majd a felvert tejszínhabot rásimítjuk  és a gesztenyét ráreszeljük.Hűtőbe tesszük.

Tipp: Készíthetjük úgy is,hogy a krém felére vaníliás cukros tejben áztatott babapiskótát sorakoztatunk,majd jön a krém másik fele és a hab majd a gesztenye.

 

 

 

gesztenyes-kremes.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Gofri

 

Hozzávalók: 3tojás,4dl tej,25dkg liszt,2teáskanál sütőpor,3evőkanál cukor,1 csomag vaníliás cukor,fél teáskanál só,8evőkanál olaj

A tojásokat kettéválasztjuk.Fehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük.A sárgájákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük,majd a tejet és az olajat végül a lisztet is belekeverjük.A kemény habbá vert fehérjét fakanállal óvatosan a masszához keverjük.Gofri sütőben megsütjük.Lekvárral,nutellával,pudinggal,tejszínhabbal stb. kínálhatjuk.4-6 adag lesz belőle.

 

 

 

gofri.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Puncs alagút

 

Hozzávalók a piskótához: 2tojás,10dkg liszt,10dkg cukor,0,3dl forró víz,0,3dl olaj,2teáskanál sütőpor

Krém: 2csomag puncsos pudingpor,8dl tej,10dkg cukor,5dkg mazsola,5dkg kandírozott narancshéj,15dkg margarin

A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat.Fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.A sárgájákat a cukorral habosra keverjük,majd felváltva 2részletben hozzáadjuk a forró vizet és az olajat.A lisztet a sütőporral elkeverjük,majd ezt is több részletben a masszához keverjük.A habbá vert fehérjét fakanállal óvatosan a masszába forgatjuk,majd sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük és kb.15perc alatt 175C-ra előmelegített sütőben megsütjük.

A pudingporokat a cukorral és a tejjel simára keverjük és pudingot főzünk belőle.A tűzről levett pudinghoz keverjük a mazsolát,a narancshéjat,majd a kockára vágott margarint míg fel nem olvad.Kihűtjük.

A kihűlt piskótából elkezdünk "szabászkodni".Egy őzgerinc formát meghintáztatunk a piskótán ez lesz majd amivel kibéleljük.A másik lapot úgy kapjuk,hogy a formát egyenes aljával helyzzük a tésztára ez lesz amivel befedjük.A kimaradt piskóta pedig majd a két krém réteg közé kerül.

Az őzferinc formát folpackkal kibéleljük,belehelyezzük a nagyobb piskóta lapot,majd jön a krém fele aztán a kis piskóta lap,majd a krém másik fele,végül a piskóta lezárásnak.Folpackkal körbe tekerjük és hűtőbe tesszük.Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.

 

 

 

puncs-alagut.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Duplacsokis keksz

 

Hozzávalók: 40dkg étcsoki,10 dkg fehér csoki,15dkg cukor,10dkg dió,5dkg vaj,2tojás,5dkg liszt,1teáskanál sütőpor,2teáskanál neszkávé,1evőkanál langyos tej

A sütőt 190C-ra előmelegítjük.Gőz felett 20 dkg étcsokit 5dkg vajjal megolvasztunk,ha kihűlt robotgéppel hozzákeverjük a 2tojást,15dkg cukrot,1evőkanál langyos tejben feloldott 2teáskanál neszkávét.A liszthez adjuk a sütőport és ezt is a masszához keverjük.Száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a diót,majd apróra vágjuk,hagyjuk hűlni.20dkg étcsokit apróra vágunk a dióval együtt hozzákeverjük a masszához.Sütőpapírral bélelt tepsibe teáskanálnyi halmokat teszünk és kb.7-8 perc alatt megsütjük.Ha a széleik megszilárdulnak és a tetejük berepedezik akkor jó.A kihűlt korongokat olvasztott csokival(ét vagy tej) megcsurgatjuk majd ha megszilárdult rajta akkor olvasztott fehér csokival is megcsurgatjuk.

 

 

duplacsokis-keksz.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Isler

 

Hozzávalók: 40dkg liszt,30dkg ráma,20dkg porcukor,20dkg darált dió

Töltelék: ízlés szerinti lekvár

Máz: gőz felett megolvasztunk 10dkg étcsokit egy evőkanál olajjal

A hozzávalókat egy tálban összedolgozzuk,majd fél órára betesszük a hűtőbe.Pihentetés után vékonyra kinyújtjuk,tetszőleges méretű köröket szaggatunk.Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a korongokat,majd 175C-ra előmelegített sütőben kb. 10perc alatt megsütjük.Mikor kihültek lekvárral "összeragasztunk" 1-1 korongot.Olvasztott csokival bevonjuk a korongok tetejét és hagyjuk a mázt megszilárdulni rajta.

Ebből az adagból egy óriás isler (képen) és 25db mini isler készült.

Tipp: A diótól lesz omlós és puha,de ha valaki nem szereti ilyen puhán az kevesebb diót tegyen a tésztába.

 

 

isler.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Barackos-mascarponés piskóta

 

Hozzávalók: 1 csomag babapiskóta (20dkg),fél doboz barackkonzerv,őrölt fahéj

Krém: 25dkg mascarpone,2tojás,2evőkanál porcukor,1 evőkanál forró víz

 

A tojásokat kettéválasztjuk.A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.A tojássárgájához hozzákeverjük a mascarponét,majd egy evőkanál forró vízben feloldott két evőkanál cukrot is.A habot óvatosan a krémhez keverjük és két evőkanállal félreteszünk belőle.Egy tálban elkezdjük rétegezni a süteményt.A konzerv barack levéhez adunk egy kis rumot,majd ebben megforgatjuk a piskóta egy részét amire a krém felét rákenjük és barack szeleteket rakunk rá,majd újabb mártogatott piskóta+krém+barack végül piskóta.A félretett két evőkanál krém következik.Fahéjjal megszórjuk,barackkal díszíthetjük.4 adag lesz belőle.

 

 

 

 

barackos-mascarpones-piskota.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Boci süti

 

Hozzávalók a tésztához: 4tojás,20dkg porcukor,15dkg Rama margarin,1csomag sütőpor,2 evőkanál kakaópor,30 dkg liszt,1,5-2 dl tej

Hozzávalók a túrótöltelékhez: 50 dkg túró,4 evőkanál búzadara,1 tojás,20dkg cukor,1csomag vaníliás cukor,1citrom reszelt héja

Először elkészítjük a túros keveréket. A túrót kikeverjük a tojással, a cukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával és a darával. Hagyjuk állni legalább 1 órát, hogy a dara megduzzadjon.

A tésztához a margarint habosra kikeverjük a cukorral,majd tovább keverjük a tojások sárgájával.Apránként hozzáadjuk a kakaóval és a sütőporral elkevert lisztet,majd annyi tejet, hogy egynemű,enyhén folyékony tésztát kapjunk.Ezután pedig a habbá vert fehérjét is belefogatjuk.

A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük,majd a túrós töltelékből kiskanállal apró galuskákat szaggatunk bele.Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütjük.

 

 

 

boci-suti2.jpg

boci-suti.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kávés muffin

 

Hozzávalók: 15dkg liszt,15dkg porcukor,1 teáskanál szódabikarbóna,1 teáskanál sütőpor,1csapott teáskanál őrölt fahéj,2 tojás,15dkg ráma,3evőkanál tej,2evőkanál kávé

Egy tálban az első 5hozzávalót elkeverjük.

A vajat megolvasztjuk,hűtjük.A tojásokat enyhén felverjük hozzáadjuk a vajat és a kávét,majd a lisztes keverékhez öntjük és elkeverjük.Muffintepsibe papírkapszlikat helyezünk és beletöltjük a masszát.175C-ra előmelegített sütőben kb.15-20perc alatt megsütjük.

12db lesz belőle

Tipp: Kávékrémmel díszíthetjük:10dkg puha vajat habosra keverünk 4evőkanál porcukorral és 4evőkanál kávéval.Szórhatunk bele 1teáskanál őrölt kávét is.

 

 

 

kaves-muffin.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 Mini túrós-meggyes rácsos linzer

 

Hozzávalók a tésztához/24db./: 30dkg liszt,20dkg vaj,10dkg porcukor,1csomag vaníliáscukor,fél csomag sütőpor,1tojás

Töltelék:50dkg túró,1citrom reszelt héja,1csomag vaníliáscukor,15dkg porcukor

Díszítés: meggy vagy lecsöpögtetett meggybefőtt

A sütőt 180C-ra előmelegítjük.

A tésztához a lisztet a kockára vágott vajjal elmorzsoljuk,majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk és fél órára a hűtőbe tesszük.

A túrót áttörjük és a kétféle cukorral valamint a citrom reszelt héjával összekeverjük.

A tésztából 1/3 részt leveszünk a többiből kis golyókat formázunk és a muffintepsibe nyomkodjuk,majd a túrós tölteléket elosztjuk rajta.Meggyet teszünk a tetejükre és a maradék tésztából kis rudakat sodorva "rácsot" helyezünk a sütik tetejére.Sütőbe tesszük kb.15-20 perc alatt megsütjük.

Tipp: A lisztet fele-fele arányban sima és réteslisztből készítem.Ebből az adagból egy tepsi /20x30/ sütemény készül aminél 1/3-d részt szintén félreteszünk.A tésztát a tepsibe tesszük rá a túrós töltelék,majd a meggy és jöhet a maradék tésztából a rács díszítés.

 

 

mini-turos-meggyes--racsos-linzer.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Kókuszgolyó

 

Hozzávalók: 50dkg darált keksz,15dkg darált dió,3 evőkanál kakaópor,6-7 evőkanál porcukor,3-4dl tej,3-4 evőkanál meggylé

Hempergetéshez: fél csomag /kb.10dkg/ kókuszreszelék

Töltelék: meggyszem (befőtt)

A hozzávalókat egy tálban összegyúrjuk,majd golyókat formálunk amiket a kókuszreszelékben megforgatunk.Tölthetjük meggyszemekkel is a golyókat.

 

 

 

kokuszgolyo.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Citromos álom

 

Hozzávalók: 1doboz babapiskóta /20dkg/,2dl tejföl,2dl tejszín,5evőkanál porcukor,1citrom

A tejfölt elkeverjük a porcukorral a citrom reszelt héjával és levével.A tejszínt habbá verjük,majd óvatosan beleforgatjuk a citromos tejfölbe.Egy tálban elkezdjük a piskótát lerakni azután jön a krém,ezt ismételjük míg a piskóta el nem fogy.Befejezésként krémmel kenjük meg.Hűtőbe tesszük.

 

 

citromos-alom.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meggyes piskóta

 

Hozzávalók: 20dkg liszt,fél csomag sütőpor,4nagyobb tojás,20dkg cukor,fél deci forró víz,fél deci olaj,30-35dkg magozott meggy

A sütőt 175C-ra előmelegítjük.egy kb. 20x30cm-s formát alufóliával kibélelünk.

A liszthez keverjük a sütőport.A tojásokat kettéválasztjuk,majd egy csipet sóval robotgéppel kemény habbá verjük a fehérjét.A sárgájákat a cukorral jó habosra keverjük azután felváltva a vizet és az olajat 2-3 részletben hozzákeverjük.A sütőporos lisztet szintén több részletben a tojásos masszához keverjük.A magozott meggyet kissé kinyomkodjuk,majd egy fél evőkanál liszttel leszórjuk összekeverjük,így nem fog a gyümölcs mind a piskóta aljára süllyedni.Tepsibe öntjük a piskóta masszát,majd beleszórjuk a meggyet is.Sütőbe tesszük és kb.25perc alatt megsütjük.

 

 

meggyes-piskota.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Gyümölcsös túrókrém

 

Hozzávalók: 25dkg túró,6teáskanál porcukor,1kis doboz natúr joghurt,2-3 db.őszibarack,2-3db sárgabarack,5-10dkg meggy

A túrót szitán áttörjük,elkeverjük a joghurttal és a cukorral.Az őszi és a sárgabarackot apróra vágjuk,a meggyet kimagozzuk és elfelezzük.A gyümölcsöket a túrós keverékhez adjuk.Pici őrölt fahéjjal megszórhatjuk valamint gabonapehellyel,zabpehellyel,apróra vágott dióval/mandulával is.

 

 

 

gyumolcsos-turokrem.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Madártej

 

Hozzávalók: 4tojás,6evőkanál cukor,1csapott evőkanál liszt,1liter tej,1vanília rúd kikapart belseje vagy 3csomag vaníliás cukor

4tojássárgáját 4evőkanál cukorral és a csapott evőkanál liszttel jó habosra kikeverünk.4tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdünk habbá verni,majd hozzáadunk 2 evőkanál cukrot is és jó kemény habbá verjük.Kb.6-7 dl tejet felforralunk,beleszaggatjuk a habgaluskákat.Ha feljönnek a galuskák a tej tetejére akkor megfordítjuk,majd pár másodperc múlva szűrőlapáttal egy nagy tálba szedjük.A maradék hideg tejet a sárgájás krémhez adjuk,elkeverjük majd a forró tejhez öntjük,jöhet bele a kikapargatott vanília is./Ha vaníliás cukrot teszünk bele akkor azt a kész madértejhez adjuk mikor már nem főzzük/.A lángot mérsékeljük a tej alatt míg elkeverjük a sárgájás krémmel,majd folyamatos keverés mellett besűrítjük a madártejet.Kicsit már emelhetünk a lángon is.Ha kész akkor a fehérje habokra öntjük a tálba,megvárjuk míg kihűl,majd hűtőbe tesszük.

 

 

 

madartej.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Tejbegríz "torta"

 

Hozzávalók: 1liter tej,10 evőkanál gríz,8evőkanál cukor,3kocka étcsoki

A tejből,grízből,cukorból sűrű tejbegrízt készítünk.2-3 merőkanállal kiveszünk egy tányérba amihez hozzákeverjük az étcsoki kockákat.A tortaformába öntjük a gríz felét majd rásimítjuk az étcsokis grízt aztán a gríz másik fele következik.Tetejét megszórhatjuk cukrozott kakaóval.Melegen,langyosan és hidegen is fogyasztható.

Tipp: A kész grízhez egy kis őrölt fahéjat szórtam és a csokis részre meggyszemeket tettem.

 

 

 

tejbegriz-torta.jpg

kep0137.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Sárgabarackos pite/süti

 

Hozzávalók: 60 dkg sárgabarack,15dkg cukor,15dkg puha vaj,3tojás,17dkg liszt,1teáskanál őrölt fahéj,1 csomag sütőpor,2 evőkanál tej

Tetejére: 1evőkanál porcukor,1teáskanál őrölt fahéj

 

A vajat a cukorral habosra keverjük,majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgájákat,valamint a 2evőkanál tejet.A liszthez adjuk a sütőport és a fahéjat,elkeverjük azután több részletben a vajas masszához keverjük.A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük,majd óvatosan beleforgatjuk a masszába.Egy 20x30-s tepsit sütőpapírral vagy alufóliával kibélelünk,beleöntjük a tésztát és a hámozott felezett sárgabarackokkal szépen kirakjuk a tetejét.Egy evőkanál porcukor és egy teáskanál fahéj keverékével megszórjuk a tésztát,majd 180C-ra előmelegített sütőben kb. 30perc alatt megsütjük.

 

 

kep0185.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Fekete szedres süti

 

Hozzávalók: 1csomag babapiskóta(20dkg),20dkg tejföl,5evőkanál porcukor,2dl tejszín,1csomag vaníliás cukor,1 csomag habfixáló,20-25dkg fekete szeder

A tejfölt a porcukorral elkeverjük.Egy másik tálban a hideg tejszínt a vaníliás cukorral elkezdjük habbá verni,majd 1-2 perc múlva a habfixálót is hozzáadjuk és habbá verjük.A habot a cukros-tejfölhöz keverjük.Egy edény aljára kirakunk egy sort a piskótából,majd jöhet a krém fele amire a szeder felét rászórjuk,azután újabb sort piskóta és a krém valamint a szeder másik fele.Hűtőbe tesszük és hidegen tálaljuk.

Tipp:2evőkanál szeder lekvárral a krém egyik felét megszínezhetjük.

 

 

fekete-szedres-suti.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tarka piskóta körtével és csokival

 

Hozzávalók: 3nagyobb méretű tojás,15dkg cukor,15 dkg liszt,0.5dl forró víz,0.5dl olaj,fél csomag sütőpor2evőkanál kakaópor,4 körte,3 kocka étcsoki,pici fahéj

A körtéket meghámozzuk negyedeljük,kivesszük a magházukat,majd szeletekre vágjuk és egy kis fahéjjal meghintjük.Az étcsokit apróra vágjuk.A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk.A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.Egy másik tálban a cukrot a tojássárgájákkal jó habosra keverjük(kb. (3-5perc) majd a forró vizet és az olajat 2-3 részletben felváltva hozzákeverjük.A liszthez adjuk a sütőport és szintén több részletben a masszához keverjük.Fakanálra váltunk és óvatosan belekeverjük  a kemény habbá vert fehérjét is.A masszát elfelezzük és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport,majd a fakanál nyelével hullámokat húzunk a masszába(ettől lesz tarka).Sütőpapírral bélelt tepsibe (20x30cm) öntjük,majd a szeletekre vágott körtéket belenyomkodjuk,az apróra vágott étcsokit pedig rászorjuk.175C-ra előmelegített sütőben kb.20 perc alatt megsütjük.

 

 

kortes-suti.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Piskóta őszibarackos túrókrémmel

 

Hozzávalók: 3tojás,15dkg cukor,15dkg liszt,0.5dl forró víz,0.5 dl olaj,fél csomag sütőpor

Túrókrém: 50dkg túró,2 csomag vaníliás cukor,4evőkanál porcukor,1evőkanál citromlé,1nagyobb méretű őszibarack,1 csomag vaníliás pudingpor,4evőkanál kristálycukor,3dl tej

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk.A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.Egy másik tálban a sárgájákat a cukorral habosra keverjük (3-5perc),majd 2-3 részletben hozzákeverjük a fórró vizet és az olajat is.A liszthez keverjük a sütőport és szintén több részletben a masszához keverjük.Fakanálra váltunk és a fehérjét óvatosan a maszába forgatjuk.Egy kerek (kb.26-s) tortaformát kibélelünk sütőpapírral vagy alufóliával és beleöntjük a tésztát.175C-ra előmelegített sütőben kb.15-20 percig sütjük majd hagyjuk kihűlni.

A krémhez a vanília pudinghoz adjuk a kristálycukrot és a 3dl tejet,majd pudingot főzünk belőle amit szintén kihűtünk.A túrót áttörjük,hozzákeverjük a vaníliás cukrokat,a porcukrot,a citromlevet és a kihűlt vanília pudingot.Az őszibarackot meghámozzuk,elnegyedeljük és kockára vágjuk.A barackot beleforgatjuk a túrókrémbe.

A kihűlt piskótát kiszedjük a formából,tálra helyezzük,majd a túrókrémmel megkenjük.Tetejét díszíthetjük szeletekre vágott szilvával.

 

 

masolat---sut.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Linzer karika

 

Hozzávalók: 20dkg finomliszt,10 dkg rétesliszt,20 dkg ráma,10dkg porcukor,1tojás,1csomag vaníliáscukor,fél csomag sütőpor,tetszőleges lekvár az összeillesztéshez

A lisztet,porcukrot,vaníliáscukrot,sütőport egy tálban összekeverjük,majd a kockára vágott rámát elmorzsoljuk benne.A tojást is hozzáadjuk és összegyúrjuk,folpackba csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.Lisztezett deszkán 2-3 mm-re nyújtjuk,kiszaggatjuk teljes és középen lyukas formákra,fele-fele arányban.Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük,majd 175C-ra előmelegített sütőben kb.10-12 perc alatt világosra sütjük.Mikor kihűlt lekvárral megkenjük és összeillesztjük a teljes és lyukas darabokat.

Tipp: Egy nappal hamarabb elkészíthetjük,mert másnapra puhul meg jobban.Dobozban tárolhatjuk.

 

 

linzer-karika.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Szilvás-vaníliakrémes piskóta

 

Hozzávalók a piskótához: 4 nagyméretű tojás,20dkg porcukor,20dkg liszt,0.6dl forró víz,0.6dl olaj,fél csomag sütőpor

Hozzávalók a szilvakrémhez: 60dkg szilva,5dl. víz,egy teáskanál őrölt fahéj,1 csomag vaníliás pudingpor

Hozzávalók a vaníliakrémhez: 1csomag vaníliás pudingpor,3dl. tej,15dkg ráma,10dkg porcukor,1csomag vaníliáscukor

Csokimáz: 10dkg étcsoki,1-2 evőkanál olaj

 

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk.A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.A tojások sárgáját a cukorral 3-5 perc alatt habosra keverjük,majd a forró vizet és az olajat 2-3 részletben felváltva hozzákeverjük.A lisztet a sütőporral elkeverjük és szintén több részletben a tojásos masszához keverjük.A kemény habbá vert fehérjét fakanállal óvatosan hozzákeverjük.Alufóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsibe (20x30cm) öntjük és 175C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük a piskótát.Ha megsült kihűtjük és 3 lapra vágjuk.

A szilvakrémhez a szilvákat kimagozzuk és apróra vágjuk.Egy edénybe beleöntjük a vizet,hozzáadjuk a szilvát és az őrölt fahéjat,majd puhára fözzük a szilvát.Félreteszünk a levéből 3dl-t és leszűrjük a szilvát.A vaníliás pudingporból a 3dl. szilvalével pudingot főzünk.A szilvadarabokat a kész pudinghoz adjuk és hűtjük.

A vaníliakrémhez a pudingporból és tejből pudingot főzünk.A puha rámát a porcukorral,vaníliáscukorral habosra keverjük,majd a kihűlt pudingot is belekeverjük.

A csokimázhoz az apróra tört étcsokit az olajjal egy lábosban vízgőz felett megolvasztjuk és összekeverjük.

A süti összeállítása:Az alsó piskótalapra a szilváskrémet kenjük,majd a második piskótalap következik amire a vaníliáskrémet kenjük,végül befedjük a harmadik piskótalappal.A csokimázat elkenjük rajta és hűtőbe tesszük.

 

 

masolat--2----kep0673.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Kakaós fonott kalács

 

Tészta:35dkg liszt,1 tojás,3 tetős evőkanál kristálycukor,2-2.5dl langyos tej,2dkg élesztő,1/2 mokkás kanál só,5dkg puha vaj vagy margarin+a sütőforma és a kalács lekenéséhez

Töltelék:  5-8dkg olvasztott vaj,8-10 evőkanál instant kakaópor

Csészébe szórjuk a cukrot és hozzáöntjük a langyos tejet,sót majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.Liszthez adjuk a tojást,az élesztős cukros tejet és a vajat,majd alaposan kidolgozzuk.Megszórjuk kis liszttel,letakarjuk és langyos helyen kb.35-45 perc alatt a duplájára kelesztjük.Lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk, majd 3 részre szedjük.Minden egyes részt vékony téglalapra nyújtjunk,megkenjük olvasztott vajjal,megszórjuk az instant kakaóporral,majd a téglalap hosszab részénél fogva feltekerjük.3 kakaós tekercset kapunk így amiket egymás mellé illesztve fonatot készítünk.Olvasztott vajjal kikenjük a sütőformát-az oldalát is-,belehelyezzük a fonatot amit szintén lekenünk olvasztott vajjal,majd letakarjuk és még 30 percig kelesztjük.Sütöbe tesszük-amit előzőleg nem kell előmelegíteni-és 175C-n kb.25-30perc alatt megsütjük.

Tipp: A sütő aljára egy kis edénybe tehetünk vizet ez jót tesz a kelt tésztáknak.10perc sütés után 1csomag vaníliás cukor és fél deci tej keverékével lekenhetjük a tésztát majd visszatoljuk a sütőbe.

 

 

kep0686.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Almás keksz

 

Hozzávalók: 30dkg alma,2evőkanál citromlé,1csomag vaníliáscukor,10 dkg vaj,10 dkg porcukor,20dkg liszt,fél csomag sütőpor,fél teáskanák szódabikarbóna,1teáskanál őrölt fahéj,10dkg darált dió,csipet só

Az almát meghámozzuk majd durvára lereszeljük (káposzta reszelő rész) hozzáadjuk a citromlét,a vaníliáscukrot,majd 5 perc alatt felfőzzük aztán kihűtjük.Vajat a porcukorral kikeverjük,a lisztet,sütőport,szódabikarbónát,fahéjat,csipet sót és a darált diót is hozzáadjuk valamint a reszelt almát is belekeverjük.Összedolgozzuk,kis halmokat teszünk a sütőpapírral bélelt tepsibe amiket kissé le is nyomkodunk.180C-ra előmelegített sütőben kb.10-15 perc alatt megsütjük a kekszeket.

 

 

almas-keksz.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Villámgyors túrós süti

 

Hozzávalók: fél kg. túró,3 tojás,1 kis pohár tejföl,5-6evőkanál cukor,5evőkanál búzadara,1csomag vaníliáscukor,fél csomag sütőpor

Egy tálban minden hozzávalót összekeverünk.A sütőformát vajazzuk,liszttel kiszórjuk,majd beleüntjük a keveréket és 175C-ra előmelegített sütőben kb.30 perc alatt megsütjük.

Tipp: A masszához reszelt citromhéjat is adhatunk vagy mazsolát,esetleg kis kocka étcsokit is tehetünk a masszába.Tálaláskor megszórhatjuk cukorral,adhatunk hozzá lekvárt vagy gyümölcs/csokiöntetet is.Több kisebb formában is megsüthetjük.

 

 

villamgyors-turos-suti.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 Aszalt szilvás-mákos linzer

 

Hozzávalók a linzerhez: 30dkg liszt,20dkg ráma,10dkg porcukor,1 tojás,1csomag vaníliás cukor,fél csomag sütőpor

Hozzávalók a mák töltelékhez: 30dkg darált mák,20dkg cukor,1csomag vaníliás cukor,2,5dl tej,

Hozzávalók az aszalt szilvához: 20dkg aszalt szilva,2dl vörösbor

A tészta hozzávalóit egy tálban összegyúrjuk,folpackba csomagoljuk és legalább fél órára a hűtőbe tesszük.

A mákot egy edényben a cukorral,vaníliáscukorral és a tejjel felfőzzük,majd kihűtjük.

A borhoz adjuk az aszalt szilvát és felforraljuk,majd kihűtjük és a szilvákat elfelezzük.

180C-ra előmelegítjük a sütőt.

A tepsibe sütőpapírt vagy alufóliát teszünk.A tészta 2/3-t miután pihent kinyújtjuk(vagy belenyomkodjuk a kezünkkel a tepsibe) és tepsibe helyezzük(24x34-s volt az enyém),majd villával megszurkáljuk és 2evőkanálnyi daráltkekszet szórunk rá.A kihűlt mákhoz keverjük az aszalt szilvát,majd rákenjük a tésztára.A tészta maradék 1/3-ból rudakat sodrunk és rácsot készítünk a töltelék tetejére.Sütőbe tesszük és kb. 30-40 perc alatt megsütjük a tésztát.Tetszés szerint vághatjuk kockára vagy ksi téglalapokra és meghinthetjük porcukorral.

Tipp:A tésztát szoktam 20dkg/10dkg vagy 15dkg/15dkg arányban liszttel/rétesliszttel is készíteni,így porhanyósabb lesz kicsit.Ha nyújtjuk a tésztát tepsibe helyezés előtt akkor célszerű ezt két nagy folpack között tenni vagy lisztezett deszkán,mert a tészta lágy kicsit és ragadhat,ezért is szoktam én inkább a kezemmel elosztani és szétnyomkodni.A tésztát azért szurkáljuk meg,hogy a gőz távozni tudjon és azért szórjuk meg darált kekszel,hogy a keletkező nedvességet felszívja,így nem áztatja el a tésztát.

 

 

kep0947.jpg

masolat---kep0956.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Fekete tészta

 

Hozzávalók: 25dkg cukor,5dkg ráma,1tojás,2,5dl tej,30dkg liszt,1csomag sütőpor,2 csapott evőkanál kakaópor,ízlés szerinti lekvár kb.1 üveg

Egy tálban a lisztet a sütőporral és a kakaóval elkeverjük.Másik tálban a cukrot a puha rámával és az egész tojással géppel kikeverjük,majd fokozatosan hozzákeverjük a tejet és a kakaós lisztet.Sütőpapírral bélelt tepsibe (20x30) öntjük és 175C-ra előmelegített sütőben kb. 25perc alatt megsütjük.Mikor kihűlt a süti akkor kettévágjuk és megkenjük lekvárral.Porcukorral meghinthetjük,de csokimázzal is megkenhetjük.

 

 

kep0989.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Mini diós torták /24db./

 

Hozzávalók a piskótához:4 tojás,20 dkg porcukor,fél csomag sütőpor,15dkg liszt,5dkg darált dió,0,5dl forró víz,0,5dl olaj

Hozzávalók a krémhez: 15dkg darált dió,3 evőkanál tej,3cl rum,15dkg ráma,20dkg porcukor

Csokimázhoz: fél tábla étcsoki,1 evőkanál olaj

 

A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat.A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.A tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük,majd 2-3részletben a forró vizet és az olajat hozzákeverjük.A liszthez adjuk a sütőport és a darált diót,elkeverjük,majd ezt is több részletben a tojássárgájás masszához keverjük.A kemény habbá vert fehérjét fakanállal óvatosan a masszához keverjük.A muffinformákat papírkapszlival kibéleljük(vagy vajjal kikenjük és liszttel beszórjuk) a sütőt 175C-ra előmelegítjük.A muffinformákat megtöltjük és kb.15perc alatt megsütjük a piskótákat.

A diókrémhez egy edénybe szórjuk a darált diót,a tejet,a rumot,majd felfőzzük pár perc alatt,aztán kihűtjük.A puha vajat a porcukorral habosra keverjük,majd a kihűlt dióval összedolgozzuk.

A kihűlt piskótát megtöltjük a diókrémmel,majd a tetejüket is vékonyan megkenjük a krémmel.Megtölthetjük úgy is,hogy a sütiket kettévágjuk,de habzsákból a süti közepébe szúrva is tölthetünk a krémből(én így tettem).

Étcsokit egy kis olajjal megolvasztunk,kis pöttyöket helyezünk a sütire.Egy fogvájóval belehúzunk minden pöttybe,így kis szívecske formákat kapunk.

 

 

masolat---kep1034.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Fahéjas,csokis fánk

 

Hozzávalók: 35dkg liszt,1 csomag sütőpor,1csomag vaníliás cukor,12dkg puha vaj,2dl tej,20dkg porcukor,2 tojás,1csipet só

Sütőt 180C-ra előmelegítjük.

A tészta hozzávalóit alaposan kikeverjük.A fánksütő mélyedéseit kikenjük vajjal,majd a masszával 3/4-ig töltjük.A fánkokat szép aranybarnára sütjük.Fahéjas porcukorban még melegen megforgatjuk a fánkokat vagy olvasztott csokival meglocsoljuk,de bármilyen lekvárral is fogyaszthatjuk.

Tipp. Ha nincs fánksütő formánk akkor-ahogy én is tettem-lehet mini kuglóf formában is sütni.:)

 

 

kep1084.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Bécsi kocka

 

Tészta hozzávalói: 30dkg liszt,20dkg ráma,10dkg porcukor,fél csomag sütőpor,1tojás

Töltelék hozzávalói: 20dkg kristálycukor,2dl tej,1evőkanál liszt,2evőkanál gríz,2 csomag vaníliás cukor,10 dkg ráma,10 dkg darált dió

A sütőt 175C-ra előmelegítjük.

A tészta hozzávalóiból linzert tésztát készítünk.Egy nagy tálban a lisztet elkeverjük a sütőporral,porcukorral,majd a kockára vágott rámát elmorzsoljuk benne.Hozzáadjuk a tojást is,gyorsan összedolgozzuk,majd elfelezzük.Kinyújtuk egyessével a tésztát és a tepsi hátán (20X30) egyenként megsütjük mindkét lapot.

A töltelékhez egy edényben a ráma és a dió kivételével a hozzávalókból krémet főzünk.A darált diót a puha rámával elkeverjük,majd a kihűlt krémhez adjuk és összekeverjük.

Az egyik kihűlt tésztalapra kenjük a krémet,majd befedjük a másik lappal.Kockára vágjuk és porcukorral meghintjük.

Tipp: Csokimázzal is bevonhatjuk.Ehhez egy tábla étcsokit (10dkg) gőz felett megolvasztunk 2 evőkanál étolajjal,majd a tésztára locsoljuk és elkenjük.Miután megdermedt a máz szeletelhetjük.

 

 

becsi-kocka.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Narancsos-mákos piskóta vaníliakrémmel

 

Hozzávalók a piskótához: 4tojás(nagyméretű),20dkg cukor,17dkg liszt,3dkg darált mák,fél csomag sütőpor,0.5dl forró víz,0.5dl olaj,1narancs reszelt héja

Hozzávalók a krémhez: 1csomag vaníliás pudingpor,3dl tej,5evőkanál cukor,2csomag vaníliás cukor,1teáskanál vaníliaaroma,15dkg puha ráma

A sütőt 175C-ra előmelegítjük.

A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat.A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.Egy másik tálban a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük(3-4perc),majd a forró vizet és az olajat felváltva 2-3részletben hozzákeverjük.A lisztet a sütőporral,a darált mákkal,a reszelt narancshéjjal elkeverjük,majd ezt is több részletben a masszához keverjük a robotgéppel.A keményre vert tojásfehérjéket fakanállal óvatosan a masszához keverjük.Sütőpapírral bélelt tepsibe (20X30) öntjük a tésztát és kb.20perc alatt megsütjük.Ha elkészűlt kihűtjük,majd kettévágjuk.

A krémhez a ráma kivételével a hozzávalókból sűrű pudingot készítünk.A rámát habosra keverjük,majd a kihűlt pudingot hozzákeverjük.

A piskóta felére rákenjük a krém 2/3-t,majd ráfektetjük a piskóta másik felét és bevonjuk a krémmel a tetejét és az oldalát is a süteménynek.

Díszíthetjük darált mákkal és reszelt narancshéjjal.

 

 

narancsos-makos-piskota.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

"Vasarely" süti

 

Hozzávalók a tésztához: 50dkg liszt,30dkg ráma,fél mokkás kanál só,1teáskanál szódabikarbóna,2dkg élesztő,15dkg porcukor,2 tojássárgája

Hozzávalók a töltelékhez:barack lekvár,20dkg darált dió,10dkg porcukor /ízlés szerint 10dkg mazsola/

Máz: 1tojásfehérje,15dkg porcukor,1evőkanál citromlé

Csokimáz: 2teáskanál kakaópor,4teáskanál cukor,3teáskanál víz,diónyi vaj

A darált diót a porcukorral elkeverjük.

A lisztet a rámával elmorzsoljuk egy tálban,kicsi mélyedést alakítunk ki benne.A sót,szódabikarbónát,az élesztőt elmorzsolva,porcukrot,2 tojássárgáját a lisztes keverék közepébe tesszük.Amint az élesztő elkezd folyóssá válni összegyúrjuk a tésztát.3 egyenlő részre osztjuk,kinyújtjuk a tepsi méretére.Az első részt a tepsibe tesszük,majd megkenjük barack lekvárral,meghintjük cukros dió felével.Következik a második tészta és ismét lekvár,valamint a cukros dió másik fele jön,végül a harmadik tészta.Közel másfél órán át kelesztjük,majd 180C-ra előmelegített sütőben kb.30-40perc alatt megsütjük.Mikor kész kihűtjük,majd kétféle mázzal bevonjuk.
 

A tojás fehérjét porcukorral és a citromlével sűrűre keverjük,majd a tészta tetejére simítjuk.

Csokimázhoz a kakaót a cukorral,a vízzel elkeverjük,hozzáadjuk a diónyi vajat.Összefőzzük,majd a "fehér" mázra csurgatjuk akár össze-vissza,majd egy kés élével csíkokat húzunk a tészta tetején.Ettől márványos mintát kapunk.
Mikor megszilárdult rajta a máz késsel bejelöljük a szeletek helyét,hogy könnyebb legyen majd szeletelni tálaláskor.

 

 

masolat--2----fenykep0112.jpg

fenykep0120.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Mákos-meggyes csokis süti

 

Hozzávalók: 2 nagyobb tojás,10dkg cukor,7dkg liszt,3dkg darált mák,1 teáskanál sütőpor,0.3dl forró víz,0.3dl olaj,5-6evőkanál meggy(lecsepegtetett befőtt),3kis kocka étcsoki

A sütőt 175C-ra előmelegítjük,a muffinformát kibéleljük papírral.

A tojásokat kettéválasztjuk.A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.A tojások sárgáját a cukorral jó habosra keverjük,majd két részletben felváltva hozzákeverjük a forró vizet és az olajat.A liszthez adjuk a sütőport és a mákot,majd ezt is több részletben a tojásos-cukros masszához keverjük.Az apróra vágott étcsokit és a megyet is hozzákeverjük,valamint a kemény habbá vert fehérjét is,de ezeket már óvatosan fakanállal.Muffinformákba kiadagoljuk és kb.20 perc alatt megsütjük.

12db lesz belőle

 

 

fenykep0173.jpg

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meggyes-mákos párna

 
Hozzávalók a tésztához:50dkg liszt,25dkg ráma,1csomag sütőpor,1csomag vaníliás cukor,2evőkanál porcukor,2evőkanál joghurt,2evőkanál olaj,1tojás

Hozzávalók a töltelékhez:20dkg darált mák,20 dkg porcukor,2 csomag vaníliás cukor,1.5-2dl tej,kb. egy üveg lecsepegtetett meggybefőtt
 
A hozzávalókat egy nagy tálban összegyúrjuk,(a lisztet a kétféle cukorral és sütőporral elkeverjük belemorzsoljuk a rámát,majd jöhet a joghurt,olaj,tojás)majd a tésztát egy órára betesszük a hűtőbe.
A töltelékhez egy lábosba öntjük a darált mákot,a kétféle cukrot,a tejet és közepes lángon felfőzzük (kb.3perc).Kissé hűlni hagyjuk,majd hozzákeverjük a meggyet is. 
A sütőt 185C-ra előmelegítjük.
4 részre szedjük a tésztát,minden egyes részt lisztezett deszkán téglalapra kinyújtunk(kb.30x25cm.),majd 12 kockára felvágunk.Minden kocka felére helyezünk a meggyes-mákos töltelékből,majd a tészta másik felét ráhajtjuk,körben lenyomkodjuk a széleit az ujjunkkal,majd villával is.Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és kb.13-15perc alatt megsütjük.
Porcukorral meghintve tálalhatjuk.

 

meggyes-makos-parna.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------

 
 

 

Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2017 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 40978
Hónap: 420
Nap: 21